Ove namirnice ne treba podgrevati

Ove namirnice ne treba podgrevati

Umesto da nepotrebno bacate hranu, dobra je sačuvati ostatke ručka da biste ga pojeli kasnije. Ipak, treba znati da podgrejana hrana nema jednaku hranjivu vrednost kao sveža.

Prema mišljenju nutricioniste Serene Pun, "što više puta podgrevate hranu, to su veće šanse za razvoj bakterija i gubitak hranjivih sastojaka, ukusa i teksture".

Mnoge namirnice gube deo hranljivih sastojaka već nakon prve termičke obrade, a dodatna zagrevanja još više smanjuju količinu hranjivih sastojaka.

Abigejl Filips, dijetetičarka u Dečijoj bolnici i medicinskom centru u Omahi, napominje da gubitak hranljivih sastojaka pod uticajem podgrevanja hrane zavisi od sastava određenih namirnica.

Najveća promena je vidljiva u gubitku vitamina topivih u vodi – objasnila je ona i dodala:

Vitamin C i vitamini grupe B posebno su osetljivi na toplotu, pa podgrevanje nakon što se namirnice već jednom termički obrade može da poveća gubitke.

Ali, bez obzira na to, stručnjaci ističu da ako je podgrevanje zdrave hrane najbolji način da neko praktikuje uravnoteženu ishranu, "onda blagodeti dobijanja svih ostalih hranljivih sastojaka iz te hrane premašuju rizik od gubitka pojedinih."

Odnosno, ako možete da pripremite svežu hranu za svaki obrok, to je odlično i trebalo bi to praktikovati. Ako ne možete, podgrevanje ostataka je bolja opcija od konzumiranja brze hrane ili kupovina unapred pripremljenih obroka.


Najčešće zdrave namirnice koje se podgrevaju, a ne bi trebalo jer gube hranljiva svojstva:

Brokoli

Studije su dokazale da povrće koje sadrži vitamine topive u vodi, poput vitamina C, termičkom obradom gube deo svoje hranljive vrednosti. Brokoli pripada toj kategoriji. On sadrži 132 miligrama vitamina C po obroku, što je znatno više od vaše dnevne preporučene količine. Ali zeleno povrće pati i od gubitka folata kada se podgreje.

Folat pomaže telu da formira zdrave crvene krvne ćelije i može da smanji rizik od oštećenja neuralne cevi kod nerođene dece – objasnila je dijetetičarka Filips i dodala da je folat takođe "veoma osetljiv na toplotu i može da se uništi podgrevanjem".

Krompir

Krompir pripremljen na bilo koji način je uvek ukusan, čak i kad se podgreje. Ali, on je takođe bogat vitaminom C, što će vas možda iznenaditi.

Prema studijama, krompir prosečne veličine sadrži oko 27 miligrama vitamina C, što je oko 45 odsto potrebne dnevne doze, i što ga kvalifikuje kao "izvrstan izvor" ovog vitamina. Nažalost, podgrevanjem ćete izgubiti deo njegovog hranljivog potencijala.

Biljno ulje

Biljna ulja – maslinovo, ulje avokada, sojino ulje i druga sadrže nezasićene masne kiseline.

Kada se ova ulja izlože visokim tempeaturama i više puta ohlade, ove masti koje su inače zdrave za srce počinju da stvaraju različite veze i mogu da se pretvore u masne kiseline, koje povećavaju upalu u telu i na kraju mogu da dovedu do raznih bolesti poput onih povezanih sa srcem – kazala je Filips.


Riba

Ako jedete ribu da biste nadoknadili anemiju ili nedostatak vitamina B6, pripazite. Riba, posebno tuna i losos, sadrži piridoksin, poznat i kao B6, koji se koristi za lečenje određene vrste anemije i nedostataka vitamina B6. Ali piridoksin je vrlo osetljiv na toplotu, a kada riba podgrevanjem izgubi vodu, piridoksin se dodatno "topi" i nestaje.

Povrće bogato nitratima

Povrće poput celera, cvekle, šargarepe i lisnatog zelenog povrća zapravo je vrlo bogato nitratima, hemikalijama koje su istovremeno i korisne i opasne za naše zdravlje.

Termičko obrađivanje hrane sa nitratima na visokoj temperaturi može da ih pretvori u nitrozamine, koji su poznati kao kancerogeni – upozorava nutricionistkinja Pun.

Pre nekoliko godina Evropsko veće za informacije o hrani objavilo je upozorenje o potencijalnim opasnostima podgrevanja spanaća. Veće je utvrdilo da, iako visoke koncentracije nitrata koje se mogu naći u spanaću i drugom lisnatom povrću same po sebi nisu opasne, one mogu da se pretvore u kancerogene nitrite i nitrozamine kada se podgreju, prenosi B92.

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan