Ove opasne bolesti možete dobiti u svom domaćinstvu

Ove opasne bolesti možete dobiti u svom domaćinstvu

U našoj zemlji, ali i svetu, sve je više mladih koji vode bitku za potomstvo, u porastu su karcinomi, respiratorne bolesti, alergije…

Okidači za sve te bolesti nalaze se i u našem domu – opasne su flašice za vodu, toalet-papir, hemikalije kojim čistimo, piše N1.

Zapaljenje vulve – reciklirani toalet-papir

Najčešći uzroničnici zapaljenja vulve su infektivni. Međutim, njega uzrokuju i povrede, ekcem, dermatitis, alergija na sapune, toalet-papir, kupku i deterdžent. Simptomi su svrab, crvenilo, otok i bol vulve.

Ono što najpre treba da uradite kako biste se u najkraćem roku oslobodili svraba i iritacija je da promenite toalet-papir i to ukoliko koristite recikliran papir.

Naime, studija iz 2010. objavljena u časopisu Can Fam Phisician otkrila je da su neki od aditiva koji se koriste u toalet-papiru — uključujući formaldehid, lanolin i benzokain — bili uzrok hronične iritacije vulve kod najvećeg broja pacijenata.

Rak testisa zbog PFAS – kutije za picu, tiganj koji ne lepi

PFAS hemikalije ili "večite hemikalije" su jedinjenja koja imaju svojstvo da "odbijaju" vodu i masnoću, pa se koriste u papirnoj ambalaži za hranu, kozmetici, tekstilu za nameštaj i sportsku odeću, premazima za tiganje koji ne lepe masnoću, elektronici…

PFAS hemikalije se smatraju najteže razgradljivim hemikalijama, jer se nakon ulaska u životnu sredinu skoro uopšte ne razlažu i one mogu biti toksične po sva živa bića. Utiču na reproduktivnu funkciju i razvoj ploda, kasnije na imuni sistem deteta (mogu smanjiti imuni odgovor na vakcinu), a mogu imati ulogu i u razvoju izvesnih tipova karcinoma (testis, bubrezi).

Kako navodi Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (Center for Control and Disease prevention), njihovo potpuno izbegavanje je gotovo nemoguće, ali se može smanjiti izloženost pomoću prestanka korišćenja nelepivog posuđa (npr. tiganja), izbegavanjem brze hrane i hrane za poneti (jer su njihova papirna pakovanja često premazana slojem koji odbija masnoću, tj. sadrže PFAS hemikalije).

Problemi štitne žlezde; BPA, Bisfenol A – Reciklirani toalet-papir i ubrus.

Na površini recikliranog toalet-papira pronađen je Bisfenolu A, BPA, koji može negativno da utiče na zdravlje fetusa, beba i male dece, a kod odraslih podstiče gojaznost. On se povezuje sa bolestima srca, dijabetesom, problemima štitne žlezde, reproduktivnim problemima, hiperaktivnošću i karcinomom.

Umesto recikliranog papira i ubrusa, uvek birajte papir od 100 odsto celuloze renomiranih brendova kojima se veruje.

Oštećenje DNK; Paraben – Šminke, kreme, šamponi

Paraben se koristi kao konzervans u kozmetici, kao mirisni sastojak, ali ga često nema na etiketama ambalaža. Lako prodire kroz kožu i ometa funkciju hormona (izazivajući endokrini poremećaj), piše N1.

Parabeni mogu imitirati estrogen, a metilparaben koji se nanosi na kožu u reakciji sa UVB zračenjem dovodi do ubrzanog starenja kože i oštećenja DNK.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan