Ove semenke mogu smanjiti rizik od dijabetesa, srčanog udara, masne jetre

Ove semenke mogu smanjiti rizik od dijabetesa, srčanog udara, masne jetre

Semenka koja podržava imuni sistem kroz nekoliko funkcija, a koja može smanjiti rizik od nekih bolesti jeste suncokret.

Naime, semenke suncokreta su bogate hranljivim materijama i antioksidansima, sadrže biljne proteine, vitamin E, minerale, zdrave masti i vlakna.

Konzumacija suncokreta pomaže u poboljšanju imuniteta, ali i u smanjenju rizika od nekoliko hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i gojaznost.

Semenke suncokreta štite zdravlje srca kroz sinergističke efekte dobrih masti, antioksidanata, vlakana, proteina i minerala, zaključak je jednog pregleda istraživanja. Zajedno, ovi hranljivi sastojci imaju pozitivne efekte na regulaciju šećera u krvi, kontrolu krvnog pritiska i upale, ali i smanjenu rizika od srčanog udara, prenosi Danas.

Studija koja je proučavala odnose između konzumiranja semenki i faktora rizika od srčanih oboljenja kod skoro 900 muškaraca i žena, pokazala je da su žene koje su jele semenke jedan do dva puta mesečno, uključujući semenke suncokreta, imale značajno niže nivoe ukupnog holesterola i LDL-a, poznatog i kao loš holesterol, u poređenju sa onima koje nisu jele semenke. Kod muškaraca nisu primećene promene.

Pregledom istraživanja zaključeno je i da suncokretovo seme može da igra ulogu u snižavanju nivoa šećera u krvi i da se može koristiti za bolje regulisanje dijabetesa tipa 2.

Naučnici su takođe istakli da su bioaktivne komponente u ovim semenkama uključene u bolju regulaciju šećera u krvi i lečenje insulinske rezistencije.

Nealkoholna masna bolest jetre, takođe poznata kao stanje u kome se masnoća nakuplja u jetri, može biti izazvana gojaznošću, metaboličkim sindromom i dijabetesom tipa 2.

Studija koja je proučavala podatke više od 25.000 odraslih otkrila je da je potrošnja orašastih plodova i semena bila povezana sa smanjenom verovatnoćom razvoja pomenutog oblika oboljenja jetre, prenosi Danas.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan