Overa zdravstvene knjižice markicom do 30. juna 2017.

Overa zdravstvene knjižice markicom do 30. juna 2017.

U firmama koje još nisu podnele zahteve za zamenu knjižica novim karticama, zdravstvena isprava biće overena kao i do sad.

Kako u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja kažu za "Novosti", knjižice će se overavati za period od šest meseci, zaključno sa 30. junom 2017.

- Ukoliko su zdravstvene knjižice za zaposlene overene, recimo do 31. decembra ove godine, poslodavac treba da podnese zahtev za izdavanje markica za overu starih zdravstvenih knjižica, a one se izdaju za period overe do 30. 6. 2017. godine –  kažu u RFZO.

Dakle, firme koje još nisu podnele zahteve za izdavanje zdravstvenih kartica, a overa zdravstvene knjižice ističe, prvo podnose zahtev za markice, a potom i zahtev za zdravstvene kartice.

Prema saznanjima "Novosti", ukoliko je zahtev za izdavanje zdravstvene kartice podnet, ne postoji mogućnost overe knjižice markicom.

- U ovom slučaju, ispostava RFZO na zahtev poslodavca izdaje potvrdu za korišćenje zdravstvene zaštite, koja važi do izdavanja kartice a za zaposlene najduže šest meseci – navode u RFZO.

Zahtevi za zamenu papirnih knjižicama novim karticama sa čipom podneti su dosad na šalterima RFZO, putem e-uprave, ili u poštama za 4.961.875 od ukupno 6.846.998 zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije.

Rok za podnošenje zahteva ističe 31. decembra i zasad se ne zna da li će naknadno biti produžen. Već sad je izvesno da neće ni svi koji su predali zahtev do kraja godine dobiti novu karticu, kako navode u RFZO, iz dva razloga: zato što su osiguranici u većini čekali poslednji momenat za zamenu, pa su stvorene gužve, i zbog toga što Zavod za izradu novčanica mesečno može da izradi samo 350.000 zdravstvenih kartica.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan