Ovi simptomi ukazuju na toplotni udar

Ovi simptomi ukazuju na toplotni udar

Toplotni udar je ozbiljno zdravstveno stanje koje je obično izazvano visokim temperaturama vazduha ili vežbanjem.

U ovom stanju telo više ne može da se ohladi i unutrašnja temperatura doseže opasno visoke nivoe, prenosi City magazi.

Oni koji su izloženi najvećem riziku od toplotnog udara su stariji od 75 godina, bebe, ljudi koji imaju ozbiljnu ili dugotrajnu bolest.

Jedan od simptoma ovog stanja je osećaj velike vrućine, ali bez znojenja. Ukoliko neko pokazuje znakove toplotne iscrpljenosti, treba ga ohladiti i dati mu tečnost.

Toplotna iscrpljenost je prirodna reakcija tela na pregrejavanje, prekomerni gubitak vode i soli, obično zbog preteranog znojenja. Ona je često propraćena glavoboljom, vrtoglavicom i zbunjenošću, mučninom i grčevima. Međutim, za toplotnu iscrpljenost, vaši simptomi trebalo bi da nestanu za manje od 30 minuta nakon hlađenja.

Za razliku od pomenute toplotne iscrpljenosti, toplotni udar je opasniji i traje duže, ali je puno ređi.

Ukoliko osetite simptome kao što su osećaj zbunjenosti, gubljenje svesti, napad ili vam temperatura tela prelazi 40 ºC, ubrzano ili nepravilno dišete, odmah pozovite hitnu pomoć.

U najgorem slučaju, potrebno samo deset minuta da izgorite na suncu i 15 minuta da dobijete toplotni udar.

Neki od načina koji vam mogu pomoći da ostanete osveženi tokom vrućine jesu, najpre, sklanjanje od sunca i vrućine, izbegavanje sunca u periodu od 11 do 15 časova, ali i zaštita od sunca poput kreme, šešira i lagane odeće.

Izbegavajte vežbanje i druge aktivnosti koje vam zagrejavaju telo, jedite hladnu hranu i piće, izbegavajte alkohol, kofein i tople napitke.

Istuširajte se hladnom vodom ili stavite hladnu vodu na kožu ili odeću , a pomaže i da zatvorite prozore danju i otvorite ih noću kada napolju temperatura padne, prenosi City magazin.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan