Ovo su najgori saveti koje možete dati detetu

Ovo su najgori saveti koje možete dati detetu

Mnogi roditelji svojoj deci pružaju savete u vreme matura – šta upisati, u kom gradu, sa kojim ciljem itd. Iako je tačno da mama i tata detetu uvek žele najbolje, njihovi saveti ne moraju nužno biti dobri.

Ovo je 5 saveta koje rodtelji često pružaju – uglanvom sa dobrom namerom – ali koje ne treba poslušati.

Potreban ti je rezervni plan

Studija sa Univerziteta Wharton je pokazala da razmišljanje o rezervnom planu značajno smanjuje verovatnoću ostvarenja plana A, kao i motivaciju čak i za pokušaj.

Važno je da verujete u svoje sposobnosti da se snađete ukoliko primarni plan ne uspe.

Smanji vreme provedeno uz ekran

Ekrani su budućnost rada te vam vreme provedeno na internetu može pomoći da naučite razne profitabilne veštine.

Ukoliko želite da započnete dodatni posao, napišete poslovni plan, pokrenete veb sajt ili tržite proizvod ili uslugu, pravi resursi su dostupni, često po niskoj ceni ili čak besplatno, piše BIZlife.

Ne brini oko sitnica

Iako treba rešavati onu anksioznost koja vas parališe, postoje strahovi koji su u redu. Studije zapravo pokazuju da najuspešniji preduzetnici koriste anksioznost u svoju korist, tako što održavaju stanje "optimalne anksioznosti" – ravnotežu između dovoljne anksioznosti koja pokreće fokus i poboljšava performanse, ali ne previše.

Idi da radiš u velikoj, stabilnoj kompaniji

Nekada je bio mudar savet započeti karijeru u gigantima poput Facebook-a, Google-a, Lyft-a, Netflix-a i Disney-a, ili u slučaju Srbije – u državnim kompanijama. Ali čak i kompanije koje su nekada obećavale karijeru od 30 godina sada se suočavaju sa masovnim otpuštanjima (u slučaju Srbije, suočavaju se sa političkim pritiscima).

Umesto da se opredelite za poznato ime, idite u nepoznato. Proverite da li vaši interesi i veštine odgovaraju poziciji koju želite, čak i ako je to u malom startapu ili srednjoj kompaniji. Još bolje, koristite svoje veštine i strast da pokrenete sopstveni biznis. 

Kupi stan/kuću i smiri se

Na kraju, najvažniji savet koji svaka mlada osoba treba da zna: Novac je kralj.

Čuvajte gotovinu i očuvajte što više likvidnosti. Ako to znači iznajmljivanje ili življenje kod rodtelja, to je u redu. Tržište nekretnina se sprema za veliku korekciju koja može trajati i godinama, sudeći po rečima stručnjaka.

U visoko inflacionom okruženju, čuvanje gotovine je važnije od nagomilavanja dugova. Krediti koje uzimaju mladi ljudi između 18 i 25 godina mogu biti devastirajući, pa budite oprezniji s prekomernim troškovima, piše BIZLife.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan