Ovo su najtraženiji i najplaćeniji poslovi na svetu

Ovo su najtraženiji i najplaćeniji poslovi na svetu

Određena zanimanja su univerzalno tražena i popularna zbog intelektualnih izazova, a što je najvažnije, plate i finansijske stabilnosti koju obećavaju.

Dok ulogu u tome zašto je neki posao tražen ima dosta faktora, pa između ostalog i ljubav prema određenom zanimanju, nemoguće je zanemariti onaj ključni – novac.

Ukratko, dobro plaćen posao je i najtraženiji. Zato i ako neki posao odgovara vašim interesima, donošenje odluke da li ćete ići u njegovom pravcu znatno će usmeriti finansijska sigurnost. 

Posao glavnog izvršnog direktora jedna je od najplaćenijih profesija na svetu. Ova pozicija dolazi s unosnom platom, ali i velikom odgovornošću. Osoba koja preuzme ovu funkciju, pored svog znanja, mora imati i jake liderske veštine, te izuzetne komunikativne sposobnosti.

Vreme pandemije podsetilo je sve koliko su bitni dobar zdravstveni sistem, zdravstvene ustanove i medicinski stručnjaci. To je dodatno uticalo na potrebe za ljudima u ovoj struci, kojih je u spomenutim izazovnim vremenima nedostajalo, što se istovremeno odrazilo i na rast njihovih plata. Neka od najplaćenijih zanimanja u području medicine su: kardiolog, anesteziolog, ortodont, neurolog, urolog, ortoped, dermatolog, hirurg, lekar porodične medicine, stomatolog, ginekolog, te farmaceut.

Kako mnoge kompanije nastoje smanjiti troškove svog pravnog rada, one zapošljavaju korporativne pravnike – poslovne savetnike s ulogom da, između ostalog, osiguraju zakonitosti komercijalnih transakcija, te savetuju korporacije o njihovim zakonskim pravima i dužnostima.

Svakodnevni izazovi pa i sama pandemija doveli su i do razvoja sektora investicijskog bankarstva, te je tako i to doprinelo tome da ova pozicija bude jedna od najplaćenijih u sektoru finansija. Najatraktivnije karakteristike ovog zanimanja su konkurentne plate i obećan napredak, koje im se nude u svetu.

Među 100 najbolje plaćenih poslova na svetu je podatkovna nauka, i to zahvaljujući stalnom porastu potražnje za ovim zanimanjem. Ona analizira "sirove" podatake, stvara modele koji objašnjavaju određene fenomene, te prezentuje dobijene procese koji pomažu u donošenju pravih odluka za dalji razvoj neke aplikacije, softvera ili platforme.

Na listi najplaćenijih su i poslovi projektnog menadžera, zatim softverskog inženjera, veb programera, IT inženjera – unosna zanimanja u današnje moderno doba kojim vlada tehnologija.

U inženjerskom svetu veoma je plaćena i uloga menadžera inženjeringa. Oni planiraju, usmeravaju i koordiniraju aktivnosti na mestu u čijoj su funkciji, a gde se obavljaju inženjerski radovi. Imaju mnoga područja odgovornosti, od osoblja, dizajna do kontrolisanja proračuna i upravljanja zalihama.

Kada se utisci sumiraju, za bilo koje od spomenutih zanimanja je potrebno sticanje određenih veština i znanja koja nadilaze osnove, a to naročito važi za IT sektor, koji je prepun oštre konkurencije.

Ono što je ključno za snalaženje u današnjem poslovnom svetu je proaktivnost u prilagođavanju novim trendovima i tehnologijama, kako bi se ostalo konkurentno na tržištu rada i osigurala uspešna karijera u budućnosti.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan