Ovo su razlozi zbog kojih ne treba da jedete kokice iz mikrotalasne

Ovo su razlozi zbog kojih ne treba da jedete kokice iz mikrotalasne

Ukoliko ste umereni s puterom i drugim dodacima, kokice mogu da budu relativno zdrava i niskokalorična grickalica.

Ipak, bez obzira na to da li pazite na unos kalorija ili ne, kokice koje nikad ne bi trebalo da jedete su one iz mikrotalasne rerne. 

One su vrlo praktične jer su zapakovane u kesu, s dodatim puterom i već posoljene, ali treba da imate na umu da su bogate nezasićenim mastima, natrijumom i različitim štetnim hemikalijama. 

Njihovo pakovanje je puno sintetičkih hemikalija. Proizvođači kokica njima oblažu unutrašnjost kako bi sprečili da veštačka aroma putera procuri i napravi nered. Te iste hemikalije prodiru i u kokice. Njima treba neko vreme da se razgrade i one tokom vremena mogu da se nakupljaju u vašoj krvi.

Aroma putera koja je karakteristična za kokice koje se pripremaju u mikrotalsanoj potpuno je lažna i nema veze s njim. Reč je o složenoj hemijskoj mešavini koja često sadrži diacetil, sastojak koji se povezuje sa obliterirajućim bronhiolitisom. Bronhiolitis obliterans ili "popcorn pluća" je stanje u kojem se mali disajni putevi upale, što rezultira čestim kašljem i nedostatkom daha.

Čak i ako zanemarite sve štetne hemikalije sadržane u pakovanju i veštačke arome, ne možete da zanemarite činjenicu da je većina kokica za mikrotalasnu puna zasićenih masti poput palminog ulja. Postoje brendovi sadrže do 4 grama zasićene masti po porciji, a to je već 20 procenata dnevnog preporučenog unosa, prenosi Danas.

Kokice za mikrotalasnu u sebi imaju i veliku dozu soli. Udeo natrijuma razlikuje se zavisno od brenda, ali mnoge sadrže 250-300 mg natrijuma po porciji, do 15 procenata od preporučene dnevne vrednosti.

Kako biste izbegli sav višak hemikalija i kontrolisati količinu masnoća i natrijuma koje unosite svojim kokicama, treba da preskočite mikrotalasnu i napravite ih na šporetu.

Sve što vam treba je tiganj s poklopcem, malo biljnog ulja i kukuruz kokičar. 

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan