Ovo su saveti veterinarske inspekcije za kupovinu ribe

Ovo su saveti veterinarske inspekcije za kupovinu ribe

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da Veterinarska inspekcija u vreme nastupajućih praznika i slava, odnosno u vreme kada se promet ribe obavlja u većem obimu, sprovodi pojačane kontrole sveže i smirznute ribe u svim svim registrovanim objektima za prodaju te namirnice na teritoriji Srbije.

Savetujemo potrošače da ribu kupuju u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i roku upotrebe, i gde je moguće proveriti da li se riba čuva na propisan način. Ona ne sme neprijatno da miriše, ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču, jer to ukazuje na starost ulovljene ribe. Škrge sveže ribe su vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a promena boje škrga, sasušene škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, su početni znaci kvarenja. Koža sveže ribe je sjajna, vlažna i klizava, meso sveže ribe treba da je čvrsto, što se vidi ukoliko nestane udubljenje koje nastaje na mestu koje se pritisne prstima ‒ navode iz ministarstva.

Takođe, promet hrane van za to odobrenih površina i objekata, poput improvizovanih tezgi na javnim površinama, ili na pijaci van rashladnih vitrina, je zakonom zabranjena, prenosi RTS.

Iz ministarstva apeluju na potrošače da ribu ne kupuju na takvim mestima, jer se hrana bez dokaza i isprava o poreklu, kao i hrana proizvedena u neodobrenim objektima i bez nadzora veterinarske inspekcije, shodno Zakonu o bezbednosti hrane, smatra nebezbednom.

Ministarstvo je obavestilo građane da svaku sumnju na bezbednost ili kvalitativnu ispravnost hrane, bez odlaganja mogu prijaviti nadležnoj veterinarskoj inspekciji, kako bi inspektori mogli da sankcionišu nesavesne prodavce.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • dusan

  pre 281 dan i 22 sata

  ...da sankcionišu nesavesne prodavce@.
  Nisu to "nesavesni prodavci" već VEOMA SAVESNI LAŽOVI, LOPOVI I KRIMINALCI.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Joca

  pre 281 dan i 1 sat

  Što bi se pravno reklo svesno krši zakon, prodavajući ribu VAN pijace na p ogodnin prometnim mestima skoro svaki dan

  Oceni komentar:
  0
  0