Pandemija nije zaustavila gradnju u Srbiji, Novi Sad među najefikasnijim po izdavanju dozvola

Pandemija nije zaustavila gradnju u Srbiji, Novi Sad među najefikasnijim po izdavanju dozvola

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj saopštila je da je 2020. godine podneto 116.737 zahteva za građevinsku dozvolu, osam odsto više nego 2019, a do februara ove godine rešeno je 98 odsto zahteva, i to 86 odsto sa pozitivnim ishodom.

Premda je kriza izazvana pandemijom finansijski ozbiljno ugrozila brojne sektore, gradnja u Srbiji nije zaustavljena – ocenjeno je u godišnjem izveštaju Saveza za imovinu i investicije NALED-a.

Prema podacima NALED-a, na listi najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozvola za 2020. godinu našli su se Sremska Mitrovica, Novi Sad, Sombor, Kragujevac i Šabac.

Među opštinama sa brojem zahteva većim od republičkog proseka, najviše pozicije pripale su Sopotu, Novom Bečeju i Surčinu, dok su opštine sa brojem zahteva ispod republičkog proseka najefikasnije bile Svrljig, Beočin i Lajkovac.

Predsednik Saveta i direktor "MK grupe" Jovan Purar rekao je da je za izdavanje građevinske dozvole 2019. godine bilo neophodno devet dana, dok je 2020. ista procedura skraćena na sedam radnih dana, ali da zabrinjava to što 15 odsto gradova i 12 odsto opština i dalje kasni u obradi svih tipova dozvola.

Kada je reč o brzini izdavanja dozvola za gradnju, primetno je da prosečni rokovi neznatno prevazilaze rokove propisane zakonom, ali isto tako ohrabruje činjenica da se prosečan rok rešavanja zahteva smanjio kod svih tipova dozvola u odnosu na 2019. godinu – kazao je Purar.

Kašnjenja su najveća kod izdavanja upotrebne dozvole, koje gradovi izdaju u proseku za 11 dana, a opštine za sedam iako je zakonski rok pet dana, navedeno je u saopštenju.

Isti rok važi za gradjevinske dozvole, ali ih gradovi u proseku izdaju za osam dana. Inače, svaki deseti zahtev koji podnesu građani i investitori nije ispravan i zahteva doradu.

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naslov koji iritira

  pre 950 dana i 7 sati

  Ovo nije bitno građanima Novog Sada,već samo onima koji izdaju dozvole.
  Samo onima koji se materijalno ovajde od uništavanja tuđih života.
  Jer svaki grad ima limite za normalan život.
  Samo oni koji upravljaju Novim Sadom i TRENUTNO imaju vlast - ne poznaju nikakve limite.
  Gde okom pogledaš - njima je mesto za gradnju.
  No, naplatiće njima više sile njihovu obest, tokom njihovih života.
  Pravilo je da takvi ne poznaju ništa osim novca.

  Oceni komentar:
  3
  14
 • Sava

  pre 950 dana i 16 minuta

  Boleština od života u Ns. Prodajte stanove dok još nešto vrede i bežite Na sela.Ja sam već pobegao, ali mi presedne svaki odlazak u Novi Smrad (kad moram).

  Oceni komentar:
  3
  8
 • Gabor

  pre 949 dana i 8 sati

  Ministarstvo građevinarstva je stvarno napravilo veliki iskorak vezano za građevinarstvo pa je omogućilo znatno brže dobijanje dokumentacije potrebne za početak građevinskih radova na objektu, bila to stambena kuća ili zgrada.

  Retko se dešava u poslednje vreme da neko započne gradnju, a da nije obezbedio građevinsku ili barem lokacijsku dozvolu. Ali postoji drugi problem, naći plac za gradnju. U NS skoro i da nema mesta gde bi moglo da se sagradi kuća. Na sajtu Solis nekretnina ima nekih informacija. Na Telep, Klis psotoji po neki plac ali koštaju 100K pa i više. Ima i na Tatarskom Brdu i Mišeluku, ako je se to još uvek računa Novi Sad

  Oceni komentar:
  0
  2