Pandemija ostavlja posledice i na psihu, mladi najugroženiji

Pandemija ostavlja posledice i na psihu, mladi najugroženiji

Pandemija korona virusa ostavlja posledice i na psihičko zdravlje ljudi. Porastao je broj pacijenata koji boluju od depresije i anksioznih poremećaja.

To je poručila doktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević" Aleksandra Dutina. Prema njenim rečima, nedavno je objavljena velika studija koja se bavila procenom mentalnog zdravlja stanovništa širom sveta koja je pokazala da je tokom 2020. godine 56 miliona ljudi više obolelo od depresije, a 76 miliona više od anksioznih poremećaja.

Pomenuta studija je pokazala da su mladi najugroženija grupa. Kod mladih od 20 do 24 godine je primećen najveći porast anksioznih poremećaja i depresije. Ni Srbija nije izuzetak, pa se Nacionalnom kol centru javljaju i mladi. Oni zovu iz različitih razloga, neki zbog svakodnevnih problema, neki jer imaju teškoće sa praćenjem onlajn nastave, oslabljenu koncentraciju i motivaciju pri učenju. Ako imaju takav problem jer loše strukturišu vreme, radimo na tome, a ako je neko ozbiljnije stanje, preporučujemo da se jave nekom psihijatru iz naše ustanove – rekla je doktorka Dutina.

Od kraja decembra 2020. godine Klinika "Laza Lazarević" ima kovid odeljenje, kroz koje je prošlo oko 130 pacijenata. Oni osim blage do umereno teške kliničke slike imaju i pridruženu psihijatrijsku bolest koja zahteva psihijatrijski nadzor, prenosi RTS.

Raste broj onih koji se javljaju za pomoć nakon što su preležali Kovid-19, a ranije nisu bili lečeni. Ima pacijenata sa anksioznim i depresivnim stanjima, a u postkovid periodu kada se javi psihoza, njih hospitalno zbrinjavamo. Važno je da zadržimo optimističan stav prema ovome jer će proći, da brinemo o sebi i svom zdravlju i da se vakcinišemo. Nema prepreka za vakcinaciju psihijatrijskih pacijenata – zaključila je doktorka.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ji Đing

  pre 292 dana i 4 sata

  Sasvim sigurno je porastao broj depresivnih ljudi, a rašće i dalje.
  Ali, razlog ne bih tražio u pandemiji. Ona je samo šlag na torti, lošoj naravno.
  Čitav kvalitet života se u poslednjoj deceniji promenio na gore.
  Stariji veoma dobro znaju razliku, a mlađi ga prihvataju takvog kakav jeste i pokušavaju u njemu da pronađu radost.
  Razloge ne moram da nabrajam, svi ih znamo. Ekonomija je tu najmanji faktor.
  Manjak ljubavi pa čak i razumevanja među ljudima, otuđenje u društvu otuđenje od prirode. Negativna sila cepa sada i porodice, prijatelje je davno rasterala.
  Da li će doći do taške preokreta, jer počevši od sinusoide, sve u životu ima tu tačku.
  Jednom će krenuti na bolje, po svim do sada poznatim zakonima prirode, i naučnim i nenaučnim. Sve teče, sve se menja.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • NS

  pre 291 dan i 10 sati

  Koja je svrha javiti se psihijatru? Ispiše neke lekove i to je sve. "Ako Vam ne bude bolje, dođite ponovo". Za to ponovo nema šansi dobiti uput jer ili nema termina ili, znate, kovid...Privatno, može. Naravno

  Oceni komentar:
  0
  1