Park Instituta u Sremskoj Kamenici biće proglašen zaštićenim područjem

Park Instituta u Sremskoj Kamenici biće proglašen zaštićenim područjem

Na današnjoj sednici Saveta za zaštitu životne sredine grada razmatran je i većinom glasova usvojen Predlog odluke o proglašenju Spomenika prirode "Park Instituta u Sremskoj Kamenici" zaštićenim područjem.

- Zbog utvrđenih vrednosti koje poseduje, "Park Instituta u Sremskoj Kamenici" spada među vrednije objekte vrtne arhitekture iz druge polovine 20. veka. Zaštita prirodnih vrednosti ovog parka datira od 1976. godine kada ga je Skupština Opštine Novi Sad stavila pod zaštitu kao Regionalni park pod imenom "Park Instituta za tuberkulozu i grudne bolesti u Sremskoj Kamenici" – kaže se u saopštenju pristiglom iz Gradske kuće.

Kako se dalje navodi, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je nakon donošenja Zakona o zaštiti prirode pristupio izradi revizije prirodnih i stvorenih vrednosti ovog zaštićenog područja i utvrdio da "Park Instituta u Sremskoj Kamenici", zbog značaja za stvaranje povoljne mikroklime, poboljšanje kvaliteta vazduha i životne sredine, ispunjava uslove za zaštitu kao Spomenik prirode – zaštićeno područje od lokalnog značaja, treće kategorije. Ovom revizijom obuhvaćena je veća površina u odnosu na prvobitno zaštićenu, odnosno, umesto dosadašnjih 26 hektara, za zaštitu je predloženo 35 hektara, 30 ari i 48m2.

Predlog ove odluke biće upućen na dalje razmatranje i usvajanje na sledećoj sednici Skupštine Grada.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan