PASAŽI U NS: Jevrejska 13 – oštrač, časovničar(ka), ruski frizer, salon za pse... (FOTO)

PASAŽI U NS: Jevrejska 13 – oštrač, časovničar(ka), ruski frizer, salon za pse... (FOTO)

Susret starog i novog, nečeg što opstaje decenijama, i onoga što ne znamo koliko će trajati – ukratko opisuje ovaj pasaž. Lep u svojoj nesavršenosti, za razliku od ostalih poprilično ozelenjen, a nema sumnje da bi mogao da bude mnogo lepši kad bi se samo malo doterao.

Budući da odnedavno obilazmo pasaže u starim delovima Novog Sada, krenuli smo od Jevrejske ulice, koja njima obiluje. Tako smo vam do sad predstavili one pod brojevima 23 i 17. Još uvek se zadržavamo u blizini, jer zaista ima šta da se pronađe.

Pasaž pod brojem 13 zanimljiv je, najpre, zbog starih zanata, a potom i zbog potpuno novih delatnosti koje oslikavaju moderno doba.


Čim se uđe, sa desne strane ugledaćete radnju koja postoji 67 godina, a na ovoj lokaciji je od 1972. godine. U njoj će vas dočekati Andrija Beg, umetni nožar i oštrač.

Pravih majstora ovog zanata slabo ima. Ja sam tri godine bio šegrt, četiri kalfa, pa tek onda dobio pravo da pričam s mušterijom, tako je bilo u to vreme. Sada imam dva radnika, ali sve ja radim, deca neće da naslede – kaže novosadski oštrač.

Od njega saznajemo da Novosađanima jednako treba izrada ključeva, kao i oštrenje noževa i makaza. Među njegovim mušterijama nalaze se i bolnice, frizeri, krojači...


Odmah pored, ispred časovničarske radnje "Tomić" smešteni su stočić i stolice – pravi kutak za uživanje po lepim danima. Unutra smo zatekli Željku Tomić, koja je nastavila tradiciju svog dede, poznatog sajdžije Marjana Tomića, koji je lokal otvorio davne 1953. godine Poslednjih 10 godina je u ovom pasažu.

Bilo bi lepo da neko oslika murale na zidovima ovih starih kuća koje sad predstavljaju ruglo, a i da svaka radnjica ispred ima stoliće sa stolicama, gde se pije kafa. Ovde dolaze i turisti i to bi bilo zanimljivo za njih – predlaže ljubazna i nasmejana Željka, dok smo ćaskali sa njom, a mi već zamišljamo sliku jednog lepog, šarenog i živahnog pasaža, sa sređenim trotoarom i još zelenila, kako privlači prolaznike da zađu u njega.

Pored popravki satova novijih datuma, ova časovničarska radnja specifična je po tome što se ovde popravljaju stari i retki satovi, za koje se delovi više ne proizvode. Neki od njih se mogu i videti u radnjici, pa je ovo mesto i svojevrstan vremeplov u neka davna vremena.


U ovom pasažu nalaze se i salon za pse "Svet pasa", atelje "Arhaica", hostel, plesni studio, joga centar, kozmetičkki salon i ruski salon lepote, u kojem se obavljaju usluge manikira i frizera. Stara tabla Lutrije Srbije podseća nas na nešto što više ne postoji, ali možemo očekivati i neke nove table, koje će u narednom periodu prikazati nove delatnosti.


Kao što ste videli, pasaž pod brojem 13 nije baksuzan, već, naprotiv, mnogi poslovi ovde opstaju dugo.

I u sledećim tekstovima nastavićemo da se muvamo kroz prelepu, hladovitu Jevrejsku ulicu i posetiti i najinteresantnije susedne prolaze.

Oceni vest:
20
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan