PAŽNJA: Zbog snimanja bahatih vozača i sami možete biti kažnjeni

PAŽNJA: Zbog snimanja bahatih vozača i sami možete biti kažnjeni

Ko prijavi saobraćajni prekršaj, čak i situacije na putevima u kojima su putnici u životnoj opasnosti, može i sam da odgovara i plati debelu kaznu.

Ovu lekciju naučio je nedavno 29-godišnji N. M. iz Užica, koji kamerom na retrovizoru svog automobila beleži saobraćajne prekršaje. Dobronamerno je prijavio događaj sa magistrale kod Ljiga, u kome je jedva izvukao živu glavu, a zatim naučio da ga teranje pravde može skupo koštati.

- Vozio sam iz Beograda ka Užicu i poštovao ograničenja brzine. U mestu Županjac, gde je bilo dozvoljeno preticanje iz oba smera, najpre me je preteklo jedno, zatim i drugo putničko vozilo. U retrovizoru sam video kamion koji je krenuo da me pretekne, a u istom trenutku i kamion koji je svojom trakom išao iz suprotnog pravca - kaže za "Blic" N.M, koji na svom Jutjub kanalu ima na stotine snimljenih saobraćajnih prekršaja, što bezazlenih, što veoma rizičnih.

- Vozač kamiona koji me je preticao, uvidevši da mu u susret ide drugi kamion, našao se na sred kolovoza, pola u desnoj, pola u levoj traci. Baš u trenutku kada se nalazio paralelno sa mnom, da bi izbegao udes naglo je skrenuo desno, prema meni. Naglo sam stao na kočnicu, usporio automobil, i počeo manevrisati što je više moguće u desnu stranu jer je njegova prikolica bila bukvalno na par centimetara od mog automobila. Ja sam za dlaku izbegao udes, a dva kamiona su se jedva mimoišla - opisuje Užičanin, koji je svoju priču dokumentovao snimkom na kome se ne vidi registracija kamiona koji umalo nije izazvao saobraćajnu nesreću.

Posle par kilometara, kod Ljiga, kaže, prvoj patroli saobraćajne policije prijavio je bahatog kamiondžiju i dvojici policajaca pokazao snimak.  Rekli su mu, kaže, da video zapis odnese ili u policijsku stanicu u Ljigu ili u Užicu. Odlučio se za svoj grad.

- Najpre su mi rekli da su ona dvojica saobraćajaca kod Ljiga trebalo da pišu kaznu kamiondžiji, ali i da oni mogu snimak da pošalju kolegama u Ljig - objašnjava on.

A onda je čuo reči koje su ga zapanjile.

- Objasnili su mi da bih morao da svedočim protiv kamiondžije i da ću ja platiti kaznu ako se ne pojavim na sudu kao svedok. Potpuno me je šokiralo i objašnjenje, "Kamiondžija će sigurno biti kažnjen, ali te može tužiti zbog snimanja, konkretno zbog ugrožavanja njegove privatnosti, i dobiti na sudu". Da se ne bih ganjao sa vetrenjačama i platio zbog tuđe bahatosti digao sam ruke od svega - kaže N.T.

SNIMLJENI VOZAČ MOŽE DA TUŽI: Ukoliko građanin snimi bahatog vozača i objavi snimak kojim otkriva njegov identitet, vozač može da podnese tužbu zbog ugrožavanja privatnosti, međutim takva tužba može da se odbrani, kažu pravnici.

- Građanin može da kaže da je verovao da će vozač svojom vožnjom ugroziti njegov ili živote drugih učesnika u saobraćaju, te da je osećao dužnost da na njegovo ponašanje ukaže - objašnjavaju stručnjaci.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Blica"

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan