PEDIJATRI UPOZORAVAJU: Problematičan povratak u klupe

PEDIJATRI UPOZORAVAJU: Problematičan povratak u klupe

Vojvođanski osnovci danas su se vratili u klupe, dok srednjoškolci prate nastavu po "kombinovanom" modelu.

U ostatku Srbije, početak drugog polugodišta trebalo bi da počne narednog ponedeljka pa se, povodom toga, oglasilo Udruženje pedijatara Srbije koje je izdalo saopštenje u kom se preporučuje da se polazak u školu na klasičan način odloži, ili da se nastava organizuje onlajn.

POTVRĐENO: Vojvođanski osnovci u klupama, srednjoškolci kombinovano; u nekim školama štrajk upozorenja

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i karakteristike omikron soja koji se mnogo brže širi i u većoj meri nego prethodni sojevi, zahvata i decu, Udruženje pedijatara Srbije preporučuje da se polazak u školu na klasičan način odloži ili da se nastava organizuje onlajn – navodi se u saopštenju.

Oni podsećaju se da je stav Udruženja prema načinu organizovanja nastave od početka pandemije bio da se nastava odvija "uživo", odnosno da se održavaju časovi u školi, i da tom modelu treba dati prednost u odnosu na "onlajn" koncept, kad god je to moguće.

Međutim, oni sada smatraju da bi đaci trebalo da idu na onlajn nastavu ili da se raspust produži. 

Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u populaciji dece vrlo brzo menja nagore i da je karakteriše masovnost zaražavanja od omikron soja korona virusa, ali i udruženost sa pretnjom od zaražavanja virusom gripa, UPS smatra da bi početak škole na klasičan način ("povratak u klupe") izvesno rezultirao ogromnim brojem novozaražene i većim brojem hospitalizovane dece, uz podsećanje da klinički tok i ishod infekcije omikronom još uvek nisu do kraja poznati – dodaju pedijatri.

Podseća se i da je obuhvat vakcinacijom onih grupa kod kojih je vakcina odobrena i preporučena (deca starija od 12 godina) samo simboličan, te da vakcina za mlađe od 12 godina u Srbiji još nije registrovana, pa se zato smatra da su đaci u ovom trenutku najnezaštićenija grupa.

Deca mlađa od 12 godina nisu vakcinisana, a omikron soj se u ovoj populaciji širi jednako brzo kao i među odraslima. U ovim okolnostima – odluka da im se nametne i obaveza da odlaze u kolektiv i pohađaju nastavu na klasičan način predstavlja izlaganje nezaštićene i osetljive populacije velikom riziku od zaražavanja kovidom, gripom ili obema infekcijama. Takva odluka je, prema mišljenju Udruženja pedijatara Srbije, sa medicinskog aspekta problematična – navodi Udruženje.

Oni smatraju da bi povratak u školu, na klasičan način, trebalo odložiti naredne dve nedelje dok ne budemo imali iole bolji uvid u tok dve aktuelne epidemije.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan