PETROVARADINSKA TVRĐAVA: U pripremi sanacija Bastiona svetog Leopolda

PETROVARADINSKA TVRĐAVA: U pripremi sanacija Bastiona svetog Leopolda

Plato Bastiona Svetog Leopolda na Petrovaradinskoj tvrđavi uskoro bi trebalo da bude obnovljen, pošto je raspisana javna nabavka za izbor izvođača radova.

Naime, kako piše "Dnevnik", ploče na platou Bastiona su u devastiranom stanju, a ispod njih, unutar Bastiona, nalazi se prostorija – kazamat, u kojoj je smeštena galerija tapiserija s evidentnim problemom vlage.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, radovima je predviđeno uređenje devastiranog platoa i obnova postojećeg vidikovca da bi opet bio funkcionalan, a sve u skladu s Uslovima za preduzimanje mera tehničke zaštite koje je izdao Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Za oblikovanje i završnu obradu površine platoa i kontaktnog dela pešačkih staza (deo od tunela do platoa) biće korišćen tradicionalni materijal (opeka), kao i način ugradnje. Pri sanaciji platoa rešiće se i problem odvodnjavanja da bi se sprečilo dalje slivanje atmosferske vode u bedeme, što, napominje se u dokumentaciji, dovodi do njihove devastacije. Postojeći zatrpani ventilacioni otvori kazamata biće vraćeni u prvobitno stanje, dok će plato biti opremljen urbanim mobilijarom, klupama i korpama za otpatke.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan