PISA testiranje školaraca u Srbiji počinje sledeće sedmice

PISA testiranje školaraca u Srbiji počinje sledeće sedmice

PISA 2022 istraživanje, čiji je cilj da se ispita u kojoj su meri mladi osposobljeni da razumeju i koriste date informacije prilikom rešavanja relevantnih problema iz svakodnevnog života, biće u Srbiji realizovano, od 8. marta do 18. aprila 2022. godine.

PISA 2022 testiranje se vrši na uzorku od 7.600 petnaestogodišnjih učenika iz 193 škole, od kojih je 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih.  Škole su izabrane metodom slučajnog uzorka. Tokom testiranja učenici na računarima rade zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja. Rezultati ovog istraživanja biće dostupni javnosti nakon obrade, početkom decembra 2023. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

OECD PISA je program međunarodne evaluacije obrazovnih postignuća, koji se sprovodi od 2000. godine. Na osnovu njega se prati nivo funkcionalne pismenosti koji dostižu petnaestogodišnjaci u oblasti matematike, prirodnih nauka i razumevanja pročitanog. Srbija je učestvovala u ovim istraživanjima 2003, 2006, 2009, 2012. i 2018. godine, a trenutno se radi na realizaciji ciklusa planiranog za 2021. godinu, koji je zbog pandemije pomeren za 2022. godinu. PISA 2022 istraživanje sprovodi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u ulozi nacionalnog PISA centra.

Inače, rezultati naših učenika na PISA testiranju konstantno su loši. Neki od ključnih nalaza poslednje studije iz 2018. godine potvrđuju da je svaki treći učenik u Srbiji funkcionalno nepismen i da će teško uspeti da odgovori na izazove s kojima će se susretati u nastavku školovanja, profesionalnom napredovanju, životu.

Više od 80 đaka trogodišnjih stručnih škola ne dostiže osnovni nivo pismenosti. U odnosu na OECD zemlje, kompetencije naših đaka su niže za 48 poena na skali čitalačke pismenosti, 41 poen na skali matematičke pismenosti i 49 na skali naučne pismenosti što odgovara efektu od jedne i po godine školovanja potrebne da bi tu razliku nadomestili.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan