"Pištaljka": Građani Srbije plaćaju 20 savetnika Svetske banke milion i po dolara

"Pištaljka": Građani Srbije plaćaju 20 savetnika Svetske banke milion i po dolara

Za samo 20 individualnih konsultanata na projektu "Unapređenje zemljišne administracije" Republički geodetski zavod je tokom proteklih pet godina platio više od 1,5 miliona dolara.

Kako saznaje "Pištaljka", konsultanti iz raznih oblasti – od prava, preko sekretarskih, administrativnih, poslova nabavke i menadžerskih poslova, do IT konsultanata i konsultanata za kvalitet podataka, finansirani su iz kredita Svetske banke koji otplaćuju građani Srbije. Četiri severnomakedonska konsultanta uključujući i bivšeg direktora tamošnjeg katastra, koji su angažovani zbog iskustva u sličnom projektu Svetske banke u ovoj zemlji, bili su pod istragom severnomakedonskih vlasti upravo zbog učešća u projektu koji se sprovodi u Srbiji.

Milion i po dolara, međutim, nije i konačan trošak za različite konsultante, jer je odlukom Vlade Srbije zatraženo da se ovaj projekat produži za još dve godine – što je Svetska banka i odobrila. Osim što je odobrila da umesto 2020. godine, rok za okončanje projekta unapređenja katastra bude 2022. godina, Svetska banka je odobrila i dodatno zaduženje od 22,9 miliona dolara. Prvi kredit iznosio je 44 miliona dolara.

Po podacima koji su objavljeni na sajtu Svetske banke najviše novca dobio je direktor projekta "Unapređenje zemljišne administracije" – Dragan Pavlović. On je angažovan u oktobru 2015. godine, a vrednost ugovora mu je bila 176.666 dolara. Kada se podeli, dobije se cifra od 3.000 dolara za mesečne honorare do 2020. godine, ili u dinarima – nešto manje od 300.000 dinara. Sa tim iznosom on se svrstava u red najplaćenijih ljudi u državnoj upravi. Primera radi, zvanična zarada direktora Republičkog geodetskog zavoda Borka Draškovića objavljena u Informatoru o radu RGZ-a je 186.753 dinara, javlja "Pištaljka".

Iako će troškovi za angažman konsultanata pasti na teret građana, ti konsultanti nisu ni državni službenici ni nameštenici, tako da njihova primanja nisu određena zakonom. U informatoru o radu RGZ-a, oni se ne spominju pa se građani o troškovima za raznorazne savetnike mogu informisati samo na sajtu Svetske banke ukoliko znaju engleski jezik.

Za javne nabavke na projektu zaduženo je troje ljudi, od kojih je specijalista za nabavke na projektu Neda Teodosijević najviše prihodovala. Za pet godina, prema podacima sa sajta Svetske banke, ona je zaradila 170.168 dolara. Njen asistent Predrag Dermanović do sada je koštao građane 132.005 dolara. Viši savetnik za nabavke Slavko Micevski angažovan je iz Severne Makedonije krajem 2016. godine i za njegove konsultantske usluge plaćeno je 45.400 dolara. Pored Micevskog, angažovano je još troje konsultanata iz ove bivše jugoslovenske republike pošto je tamo slična reforma rađena tokom protekle decenije, piše "Pištaljka".

Uprkos ovim skupim konsultantima, regularnost javnih nabavki na ovom projektu je dovedena u pitanje. "Pištaljka" podseća da je RGZ je kupio satelitske snimke teritorije Srbije koji su lošeg kvaliteta i to bez tendera. Takođe, budžet projekta je probijen, pa je ponestalo novca za ključne stvari na projektu poput izgradnje zgrade arhiva ili kompletiranje softvera, zbog čega je između ostalog zatraženo i dobijeno dodatno finansiranje. Dodatno zaduženje međutim, prevazilazi čak 50 odsto prvobitnog projekta.

Koje je još nepravilnosti uočila "Pištaljka", pročitajte OVDE.

Izvor: Pištaljka

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • FEKALIJE VLADAJU

  pre 740 dana i 16 sati

  Izgleda je njhiviih 100 eura malo veće? I [ta ka\u napredni... suverena zemlja, a?

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Maks

  pre 740 dana i 15 sati

  Pa kad smo puni ko brod cvetaju nam ruze, medju najboljim u regionu pa mogu da placaju. A sto je narod gladan sa mizernim penzijama i famoznim minimalcem pa narode to ste trazili to ste i dobili.

  Oceni komentar:
  0
  2