PITALI SMO LANU FRANCER: Gde je nestala FB grupa Novosađanke

PITALI SMO LANU FRANCER: Gde je nestala FB grupa Novosađanke

Novosađanke, jedna od najmnogobrojnijiih i najpopularnijih grupa na društvenim mrežama, pre nekoliko dana potpuno je nestala sa Fejsbuka. Veliki broj članica objavio je na svojim profilima obaveštenje o tome, kao i pitanja šta se dogodilo, a ubrzo se oglasila i administratorka.

Već istog dana se saznalo da su neki postovi prijavljeni zbog, navodno, neprimerenog sadržaja, te je grupa sankcionisana na 22 dana. U javnosti su počela nagađanja koje bi to objave mogle biti, s obzirom na to da se poslednjih dana pisalo i o krađama, i o neuspelim estetskim zahvatima i o raznim drugim stvarima, a gde su se prozivale i određeni osobe.


Osnivačica grupe i administratorka, Lana Francer, rekla nam je da je od Fejsbuka dobila obaveštenje da su prijavljena dva posta koja su odobrena, jedan zbog pravila o prevari i obmani, a drugi zbog pravila o zakonski regulisanoj robi, ali da ona i druga administratorka, Marina Antonijević, ne znaju koji su to konkretno postovi niti imaju ikakvu ideju.

Dobile smo obaveštenje da je grupa uklonjena jer je neko prijavio dva posta koji, navodno, krše Standarde zajednice. Mi ne znamo koji su to postovi, poznata su nam samo imena članica koje su ih postavile, tako da nemamo ideju o čemu se radi – objašnjava Lana za portal Moj Novi Sad.

Ona je dodala da se ne nervira mnogo, ali da joj je žao što se to dogodilo, te da veruje da je ovo nečiji namerni čin protiv nje lično.

Meni lično ovim nije pričinjena nikakva šteta, ali jeste članicama koje su navikle da imaju sigurno mesto gde mogu da postavljaju bitanja i u rekordnom roku dobiju odgovore na njih. Ipak, najveća nepravda naneta je onim osobama za koje se trenutno prikuplja humanitarna pomoć, a što se oglašavalo preko grupe – napominje Francer.


Nije mala stvar kada preko noći nestane zajednica od preko 70 hiljada članica koje postavljaju preko 500 objava dnevno. Grupa je poznata po tome što se na neko pitanje već za nekoliko minuta dobija odgovor, ali i po mnoštvo različitih informacija, koje su nekome korisne, a nekome predstavljaju izuzetan izvor zabave.

Stoga, nimalo ne čudi što su neke od članica bile razočarane sudbinom grupe, dok su neke pokazale čak i blagu paniku, jer više nemaju mesto za postavljanje pitanja i razmenu informacija tom brzinom.

Zato Lana nije čekala mnogo, već je vrlo brzo kreirala novu, rezervnu grupu istog imena, koja će poslužiti dok se ne vrati stara grupa.

Ja sam napravila novu grupu, ali su članice odradile ostali deo posla. Pozivale su svoje prijateljice i prosto je neverovatno da se za dva dana sakupilo skoro sedam hiljada članica. Ukoliko stara grupa bude vraćena, ovu ću ostaviti kao rezervnu ukoliko nam se ponovo budu dešavale slične situacije. Ne može nam niko ništa, članicama je grupa potrebna. Ne pamtim kada sam dobila ovoliko podrške od poznatih i nepoznatih osoba kao sad i srećna sam zbog toga – ističe Lana.

Svakako treba pomenuti da je ova grupa na dobrom glasu što se tiče humanitarnih akcija i pomoći i da je do sada mnogima pomogla, ali i da su svađe i prepirke takođe neminovne, te je neki vide i kao poligon za izbacivanje sopstvenih frustracija.

Dobila sam informaciju da se određena grupa ljudi uhvatila i danima prijavljivala grupu dok je nisu suspendovali, rečeno mi je da je prijavljivano bukvalno sve što smo objavljivale. Naravno, ja ću dobiti imena naloga sa kojih su išle prijave, a do tada pozivam sve da uđu u novu grupu i dele njen link, jer mnogi ne znaju šta se dogodilo, već misle da su izbačeni i blokirani – apeluje naša sugrađanka.

Šta god ko mislio o Novosađankama, istina je da je grupa od samog osnivanja veoma intrigantna i da se o njoj priča, te je i sada privukla pažnju. Šta će se do kraja desiti, da li će stara grupa biti vraćena u nepromenjenom izdanju ili će njenu ulogu preuzeti nova grupa, kojoj tek predstoji da se razvija, ostaje da se vidi.

Oceni vest:
16
13

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Akadem

  pre 461 dan i 7 sati

  Ako brate mili, nemojte je ni vracati, tolika kolicina iskrivljenih cinjenica nije vidjena…

  Oceni komentar:
  12
  45
 • Hm

  pre 461 dan i 7 sati

  Sestro, bojim se da od FB neces dobiti imena ko je prijavljivao, džaba mlatiš.

  Oceni komentar:
  4
  27
 • Biljana

  pre 460 dana i 23 sata

  Mene ne cudi sto ste prijavljeni.Bila sam u grupi dugo i toliko mrznje i frustracija se nacitala da sam pobegla glavom bez obzira.

  Oceni komentar:
  2
  40
 • Snezana

  pre 460 dana i 21 sat

  Nije samo ova grupa blokirana. Fb je pre desetak dana i mene blokirao, na mesec dana, kada sam postavljala slike mojih unučića (7 i 5) Od 5-6 slika sa bazena u Novom Sadu, na kojima su oni u kupaćem, jednu su označili kao prikazivanje golotinje, a ostale objavili. Jedina razlika između te i ostalih je, što su pred njima karte - igrali smo tablić. Videvši ovu Vašu objavu, rekla bih da je Fb menjao alate za kontrolu, pa im nisu dobro podešeni. Proći će blokada, a videćemo šta će biti daljr.

  Oceni komentar:
  9
  1
 • Četa đaka

  pre 460 dana i 20 sati

  U jednom danu.. Ko razume shvatiće

  Oceni komentar:
  0
  13
 • IZNOGUD

  pre 460 dana i 14 sati

  Hm...nisam upoznat sa radom grupe, ali ako ima par hiljada članica onda valda nešto i vredi...ali zlih i zavidnih komentara nama nikada ne manjka...

  Oceni komentar:
  3
  7
 • @IZNOGUG

  pre 460 dana i 8 sati

  Pa i za rezim je glasalo 60% populacije ovog jadnog naroda pa nesto ne mogu da se setim jedne jedine dobre stvari… :)

  Oceni komentar:
  0
  9
 • mm

  pre 460 dana i 1 sat

  u grupi sve mucenice koje su dosle sa strane a ns videle na razglednici

  Oceni komentar:
  5
  9
 • Diksi

  pre 459 dana i 20 sati

  Bila sam u grupi, i administrator ne sankcioniše uvek žensku agresiju. Verovatno je nekom prekipelo, pa se svetio. Ja sam jednostavno izašla iz grupe i osetila olakšanje. Nisam za "osvete", pogotovo što to kod nas znači da je ljubomora u pitanju. Mislim da nije uzrok prijave zbog tematike nego frustriranih i agresivnih žena.

  Oceni komentar:
  0
  13