PITALI SMO RODITELJE: Kakav je utisak na vas ostavila prva školska nedelja?

PITALI SMO RODITELJE: Kakav je utisak na vas ostavila prva školska nedelja?

Prva školska nedelja je iza nas, a sumirajući rezultate ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je zadovoljan realizacijom nastave tokom prve sedmice.

Sa ovom konstatacijom se ne bi složili i roditelji novosadskih učenika, koji su, kao i njihovi školarci, poprilično zbunjeni.

Pored svog posla, majke i očevi imaju još jednu brigu nad glavom – da upamte kojim danima deca prate onlajn nastavu, kada se ona prenosi na RTS-u, a kojim danima im deca idu u školu i po kom rasporedu.

Na osnovu ankete koju smo napravili većini roditelja prvaka srednjoškolaca smeta što im deca još uvek nisu dobila šifre za praćenje nastave na daljinu, a osim toga smatraju da su učenici koji su imali nastavu na daljinu oštećeni, jer nisu uživo upoznali  profesore.

– Ne znam kako su to zamislili, podelili su decu u grupe, prva je u školi, a druga ima nastavu na daljinu. Đaci koji su prošle nedelje imali nastavu na daljinu su na neki način oštećeni, jer nisu upoznali nove profesore, nisu dobili šifre, znaju samo šta im treba od udžbenika i to je to. Čak nisu upoznali ni nove drugare – kaže Marija.

Roditelji osmaka, s druge strane, smatraju da je njihovoj deci najgore.

Sugrađanka Mirjana N, čija je ćerka krenula u osmi razred, misli da će ove školske godine najgore biti osmacima, budući da smatra da neće imati dobru pripremu za polaganje završnog, odnosno prijemnog ispita.

– Gledati i slušati nastavnika u školi je jedna priča, a onlajn predavanja su sasvim nešto drugo, gledanje nastave preko TV-a neću ni da komentarišem. Malo koje dete može ozbiljno da pristupi učenju kada ima nastavu od kuće. Verujem da većina, uključujući i moju ćerku namaju potrebnu koncentraciju, jer im milion drugih stvari odvlači pažnju – smatra ova mama.

I roditelji đaka prvaka u osnovnim školama su preplašeni, jer ovo je za njih, ali i za njihovu decau, poseban period u životu.

Novosađanka Svetlana, čije je dete krenulo u prvi razred osnove škole, navodi da se jako bojala onlajn nastave.

Kao mama prvaka srećna sam što su uopšte krenuli u školu. Pribojavala sam se prvog razreda i onlajn  nastave. Krivo mi je što su podeljeni u grupe te ne poznaju drugu polovinu razreda i tužno je to što nemaju drugara iz đačke klupe. Ipak, ne bih rekla da je išta od toga stresno po njih, jer za drugo i ne znaju. Kada je reč o maskama, ne deluje mi kao da ih nerviraju – objašnjava Svetlana.

Majke starijih srednjoškolaca malo su opuštenije, te Mirjana Jakšić navodi kako ove godine uopšte nema utisak da su joj deca krenula u školu, jer njeni srednjoškolci imaju samo onlajn nastavu.

Gordana Tasić kaže da je njena ćerka krenula na kombinovanu nastavu isključivo zbog matematike.

– Moje dete je sad treći srednje i sve može da nauči kod kuće sem matematike, zato se i odlučila za kombinovanu nastavu, a bolje da nije, jer još uvek nije dobila šifre – kaže Gordana.

Ima i onih Novosađana koji smatraju da je ova školska godina parodija, a da deca idu u školu samo da bi se reklo da da se školuju.

Oni smatraju da je sve napravljeno na prečac i da zbog toga dolazi do mnogobrojnih problema. Zato misle da bi onlajn nastava bila najbolja moguća varijanta, jer je ova mešana – "totalna katastrofa". 

– Prosvetnim radnicima nije dato nikakvo pravo izbora. Đaci su maloletni pa samim tim ni nemaju pravo izbora. Većina roditelja je birala, mi što smo bili u manjini nismo uspeli da utičemo, tako da uživajte u svojim izborima, teletabiska većinoljutita je Jelena P. I.

S druge strane, neki roditelji se ne slažu sa Jeleninom konstatacijom i kažu da, iako su imali slobodu izbora, zapravo im je nametnuta volja škole. Zato su rešili da se pomire sa trenutnom situacijom.

– Mogli su profesori i nastavnici da se pobune, kao kada su  štrajkovali zbog malih plata. Takođe, mogli su sad da traže pune časove i redovnu nastavu, nego im je fino, jer primaju celu platu, a rade pola radnog vremena – kaže Jelena B. I.

I majka Ana Milovanović očajna je zbog ovakvog vida školovanja.

Moje dete je krenulo u peti razred, a tek tu vlada haos. Prelaz od učitelja kod nastavnika i, naravno, novi predmeti. U našoj školi su izmešali tri odeljenja da bi napravili četvrto, pa su tu decu izdelili u dve grupe. Onlajn nastava se ne poklapa sa rasporedom časova, a ni nastavom koju pohađaju. Deca su izgubljena u vremenu i prostoru i ne znaju šta ih je snašlo. Milion pitanja, a tako malo odgovora. Primera radi današnja online nastava rađena je u petak u školi, tako da će grupa B morati da prepiše sve od grupe A koja je bila u školi, jer se nastavnici ne vraćaju na lekcije – ističe ova mama.Reč nastavnika: "Ako ovako izgleda nerad, kako onda izgleda rad?"

Ipak, čini se da roditelji nisu u pravu kada smatraju da prosvetarima odgovara kombinovana nastava, jer ni njima nije lako. O tome govori majka Dušica Tot, koja je ujedno i prosvetna radnica.

– Žalosno je što mnogi misle kako je nama lako. Prvenstveno moram da odgledam emisiju na TV, zatim pravim pripremu za nastavu i na kraju sve to štampam na svom štampaču za 150 učenika. Ovo radim jer je nemoguće da deca stignu i da slušaju i da pišu. Takođe, moram svoje predavanje da snimim mobilnim telefonom, pa da sve to pošaljem deci koja su kod kuće kako bi bila u toku sa onim što se radi na času. Osim toga, moram da odem u školu i dežuram na ulasku i na velikom odmoru, kao i da odem na čas i za pola sata da odgovorim na pitanja i ispredajem lekciju – navodi ona. 

– Takođe, moram posle svakog časa da promenim masku i da bez glasa dođem kući i razmislim o sledećem danu. Baš mudro smišljeno. Sudove nisam oprala od utorka, moja deca jedu pasulj od utorka, za moju decu ne znam da li su uradila domaći. Tako da molim sve da ne pričaju kako su to nastavnici mudro smislili.  Samo da vas sada pitam, ako ovako izgleda nerad, kako onda izgleda rad? – zaključila je Novosađanka Dušica.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan