Pitanja koja treba da postavite sebi pre nego što odlučite da imate dete

Pitanja koja treba da postavite sebi pre nego što odlučite da imate dete

Kako je roditeljstvo jedna od najvećih životnih odgovornosti, ne iznenađuje što čak i emotivno i finansijski stabilni ljudi preispituju da li su spremni da se odluče na takav korak.

Prirodno je osećati se anksiozno kada je u pitanju ovako velika odluka jer to znači da ste odgovorni prema sebi i budućem životu koje treba da donesete na svet. 

Iako nikada nećete biti u potpunosti spremni, postoji par stvari koje treba da razmotrite pre nego se odlučite na stvaranje potomstva.

Najpre treba da se zapitate koliko dobro poznajete sebe. Istraživanja pokazuju da je dolazak deteta na svet uzročnik akutnog stresa kod roditelja koji može da potraje i do nekoliko meseci nakon porođaja.

Takva vrsta stresa može da doprinese razvoju mentalnih poremećaja i zato je veoma važno biti svestan svojih emotivnih, psiholoških i mentalnih prednosti i mana.

Postavite sebi par pitanja poput:

• Da li sam osoba od poverenja?

• Da li imam jak osećaj identiteta izvan partnerskog odnosa?

• Jesam li okej sa jutarnjom rutinom?

• Kako se nosim sa neprijatnim osećanjima?

• Koji je moj borbeni mehanizam?

• Kakve su mi granice?

• Da li imam nezdrav finansijski obrazac?

• Koje su nezrele strane moje ličnosti?

Zatim treba sebi da postavite pitanje "Da li smo spremni na nered". Iako je perfekcionizam sjajan kada je u pitanju profesionalan život, to ipak nije slučaj sa roditeljstvom.

Ono je zahtevno, neuredno, spontano i daleko od savršenog. Greške su deo svakodnevnice, učite u hodu.

Ukoliko zahtevate perfekcionizam od sebe – isto ćete preneti i na dete, a to može da rezultira poremećajima poput depresije, niskog samopoštovanja, anksioznosti, itd.

Najbolji način da ublažite ovu svoju karakteristiku je da naučite da vrednost ne leži u onom što radite već u onom što jeste, zatim da greške kreiraju život i da su od neprocenjive vrednosti, ali i da cenite trud a ne krajnji rezultat.

Naposletku je bitno da se zapitate da li percepirate svet kao loše mesto. Prirodno je da želite da zaštitite svoje dete od "stvarnog sveta". Međutim, on nije satkan od duge i jednoroga, stoga će vaše dete kad tad morati da se suoči sa realnošću, prenosi nsuživo.rs.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ah, ta pitanja!

  pre 387 dana i 11 sati

  Da li želim da moje dete odrasta u ovakvoj Srbiji? Gde se do lekara teško dolazi. Gde se stimulacija rađanja čini zbog dobijanja novih radnih robova. Gde nema nastavnika, loše su plaćeni a udžbenike nam pišu susjedi - kod kojih se i štampaju. Nemamo suvereniteta, već zakone donosimo na mig zapada. Gde se glasovi budućih glasača plaćaju pripejdom.
  Gde decu vode na ekskurzije od po 30-40.000 dinara, uz nikakvu ishranu i smeštaj.
  U državi gde je jedino glasan govor, guranje i otimanje uslov uspeha.

  Oceni komentar:
  0
  8