Plan generalne regulacije predviđa proširenje sadašnjeg kompleksa Kliničkog centra Vojvodine

Plan generalne regulacije predviđa proširenje sadašnjeg kompleksa Kliničkog centra Vojvodine

Planom generalne regulacije Kliničkog centra Vojvodine, urbanisti su predvideli proširenje kapaciteta sadašnjeg kompleksa, kao i Pasterovog zavoda, Medicinskog fakulteta i Zavoda za transfuziju krvi.

Najveći deo planom obuhvaćenog područja od oko 25 hektara između Futoške ulice, Hajduk Veljkove, Prištinske i produžetka Ulice Novosadskog sajma, predviđen je za kompleks Kliničkog centra Vojvodine, koji će se, kako je navedeno, razvijati prema programu korisnika i u skladu s potrebama grada i regiona, kao i savremenih trendova u organizaciji visokospecijalizovanih bolničkih ustanova. Planom je uslovljeno zadržavanje objekata nekadašnje gradske bolnice, a njihova će funkcija zavisiti od organizacije celokupnog kompleksa. Pozicija i gabariti novih objekata biće definisani u zavisnosti od organizacije bolničkih sadržaja i na osnovu “Master plana Kliničkog centra”.

Urbanisti smatraju da bi granična spratnost na obuhvaćenom području trebalo da bude tri etaže i eventualno potkrovlje, osim za zgradu Poliklinike, koja trenutno ima šest spratova, i moguće ju je nadograditi za još jednu etažu. Plan predviđa i završetak Dijagnostičko-terapeutskog centra (DTC), uz mogućnost izgradnje hospitala, smeštaja za ležeće pacijente, kao zasebnog objekta do pet, šest spratova.

Budući da su objekti tehničkog bloka u veoma lošem stanju i zastarele tehnologije, predviđeni su novi, visine do dva sprata. Osim toga, daljom razradom plana biće izdvojeni i prostori za izgradnju novih bolničkih objekata, ali i pratećih, poput garaža, arhiva.


Kada je reč o objektima Medicinskog fakulteta, urbanisti su ostavili mogućnost za delimičnu nadogradnju, kao i dogradnju novog korisnog prostora, ne više od tri, odnosno četiri sprata, dok su za Zavod za transfuziju krvi Vojvodine predvideli eventualnu nadogradnju do dva sprata i dogradnju u delu uz Ulicu Novosadskog sajma. Za Pasterov zavod konstatovano je da postoji potreba za proširenjem kapaciteta i da će to biti realizovano u sklopu KC Vojvodine.

Plan predviđa i promenu namene prostora na kome se nalaze dve stambene kule sa samačkim stanovima uz produžetak Ulice Novosadskog sajma, i to u opštegradski centar u funkciji zdravstvene, bolničke delatnosti ili neka druga kompatibilna namena. Severozapadno od kompleksa KC Vojvodine urbanisti su predvideli formiranje javnog parkinga, ne samo za korisnike kompleksa već i okolnih objekata.

Kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, planira se produžetak Prištinske ulice i njeno povezivanje sa Drinskom i Ulicom Mikole Kočiša. Nakon toga, Mikole Kočiša će praktično postati servisna saobraćajnica u okviru Kliničkog centra, a Ulica Novosadskog sajma biće produžena prema zapadu. Saobraćajnice u okviru bolničkog kompleksa će, na mestima gde uslovi to dozvoljavaju, biti proširene.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan