"Planirana zastarelost": Koliki je prosečan vek kućnih aparata

"Planirana zastarelost": Koliki je prosečan vek kućnih aparata

Jedno francusko istraživanje je na bazi iskustava francuskih potrošača utvrdilo prosečne rokove u kojima kupci mogu da očekuju da će njihovi novi uređaji postati zastareli.

Proizvođači bele tehnike i malih kućnih aparata služe se nekim od trikova kako bi kupce naterali da kupuju zamenske delove, a puno češće i potpuno nove uređaje. Te aparate dizajniraju na način da u tačno određenom trenutku jednostavno prestanu da rade, iako bi bez te mane uređaj bez problema mogao da izdrži još godinama.

Istraživanje francuskog udruženja za zaštitu potrošača dokazalo je da većina njih u sebi ima ugrađenu "planiranu zastarelost", odnosno predodređeno je da nakon određenog ciklusa sati rada jednostavno "otkaže poslušnost", a neretko se to događa vrlo brzo nakon isteka garancije – kad potrošač više nema pravo na zamenu ili besplatnu popravku aparata.

Istraživanje je tako, na bazi iskustava francuskih potrošača, utvrdilo prosečne rokove u kojima kupci mogu da očekuju da će se njihovi novi uređaji pokvariti, a za neke od njih poprilično je šokantno koliko im kratko iznosi vek trajanja – prosečno ni dve godine nakon kojih jednostavno prestaje da radi ili zahteva veoma skupu popravku koja se većini ne isplati, pa jednostavno nabave novi uređaj.

Tako prosečan potrošač može očekivati da njegova veš mašina ima životni vek do 10 godina, šporet 14 godina, televizor 9 do 10 godina, frižider 13 godina, mašina za pranje posuđa 9 do 13 godina, mobilni telefon 20 meseci, plinske ploče za kuvanje 15 godina, a mikrotalasna pećnica do 9 godina.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Elektroničar tek 52 godine...

  pre 406 dana i 3 sata

  Sve što poseduje bilo kakav oblik sata ili tajmera - može biti programirano da nakon određenog broja radnih ciklusa ili određenog datuma - prikaže grešku ili počne da simulira loš rad.
  Sa tim problemom verovatno nikada nećemo izaći na kraj, jer je program rada uređaja proizvođačka tajna.

  Oceni komentar:
  0
  8