PLANOVI BALETA SNP: Prvo premijera "Ohridske legende", potom "Kopelija", a dogodine "Madam Baterflaj"

PLANOVI BALETA SNP: Prvo premijera "Ohridske legende", potom "Kopelija", a dogodine "Madam Baterflaj"

U godini velikog jubileja baletski ansambl Srpskog narodnog pozorišta jedva čeka da nastavi s radom.


Toni Ranđelović, direktor Baleta Srpskog narodnog pozorišta

Ove godine Balet Srpskog narodnog pozorišta obeležava 70 godina od osnivanja. Planirano je nekoliko događaja u okviru obeležavanja jubileja. Šta ste do sada uspeli da uradite tim povodomm, a šta je ostalo da se realizuje?

– Ove godine obeležavamo 70 godina od osnivanja Baleta SNP-a. Veliki je jubilej u pitanju, a za tako veliki jubilej planirali smo i velike događaje. Naime, veliki događaj se desio na sam dan osnivanja Baleta – 7. marta 2020. Tim povodom smo otvorili izložbu baletskih fotografija naših umetnika iz svih naših predstava izvedenih u poslednjih 20 godina. Posle te lepe svečane izložbe Balet je odigrao svoju predstavu koja je prošle sezone premijerno izvedena, reč je o predstavi "Vragolanka" (La fille mal gardee) Frerdinanda Herolda. Centralni događaj je trebalo da se desi 28. marta, na Dan SNP-a – premijera baletske predstave "Ohridska legenda" Stevana Hristića, našeg čuvenog kompozitora. Nažalost, nismo uspeli da realizujemo ovaj veličanstven događaj jer nas je sprečila situacija oko pandemije, te je Pozorište moralo da obustavi sve aktivnosti do daljeg.

Toni Ranđelović


Ansambl komičnog baleta "Vragolanka" Luja Jozefa Ferdinanda Herolda dobitnik je Godišnje pohvale SNP-a. Pored toga Godišnju nagradu SNP-a osvojilo je troje igrača i scenograf. Šta je, pored baleta "Vragolanka", obeležilo baletsku sezonu?

– "Vragolanka" je naša najnovija baletska predstava i mogu reći u samom vrhu naših baletskih predstava koje imamo na repertoaru, po kvalitetu. Prelepa koreografija, dekor, kostimi, svetlosni efekti, a pre svega božanstveni umetnici. Veoma dobru podelu imamo, kako premijernu, tako i repriznu (drugu podelu). Predstava je dobila nagradu za najbolju predstavu sezone, što joj apsolutno i pripada. Scenograf Saša Senković napravio je veoma jedinstvenu scenografiju, do sada neviđenu u predstavama širom sveta, kada je u pitanju bilo koje svetsko izvođenje "Vragolanke". To nije moglo da prođe nezapaženo. Bravurozna su ostvarenja samih baletskih umetnika: Ana Đurić (Liza), Milan Ivan (Kolen), Samjuel Bišop (Mama Simone) koji su dobili Godišnje nagrade SNP-a za najbolje ostvarene uloge, kao i Godišnja pohvala SNP-a Igoru Tauberu za ulogu Alena. Naravno da je naš tekući repertoar koji se uporedo odvijao, obeležio sezonu, uz premijeru "Vragolanke", čemu svedoče uvek pune sale, kao i zadovoljna publika.

Samjuel Bišop i Ana Đurić ("Labudovo jezero")


Kakvi su dalji planovi Baleta SNP-a?

– Naravno da svi jedva čekamo da se završi ova situacija oko pandemije, pa da nastavimo sa daljim radom. Balet mora da radi da bi živeo. Najpre, moramo izvesti našu gotovu premijeru "Ohridska legenda" Stevana Hristića, a potom idemo na drugu premijeru koja je planirana takođe u okviru jubileja. U pitanju je "Kopelija" Lea Deliba. Onda ulazimo u 2021. godinu u kojoj Novi Sad sa ponosom nosi titulu Evropske prestonice kulture. Balet SNP-a tu ima veoma zapaženo mesto jer treba da dođe do realizacije koprodukcije sa "Evropa baletom" iz Sankt Peltena (Austrija). U pitanju je baletska predstava "Madam Baterflaj", svetska praizvedba u koreografiji čuvenog koreografa Petera Brojera. Planirali smo dve premijere, jednu u Novom Sadu, drugu u Sankt Peltenu, a potom bismo krenuli na veliku svetsku turneju.

Liviu Har i Ana Đuric, "Labudovo jezero"


Ana Đurić
, prvakinja Baleta Srpskog narodnog pozorišta

U Baletu Srpskog narodnog pozorišta, kao prvakinja Baleta, tumačite gotovo sve glavne uloge. Koliko je zahtevno i kolika je zapravo odgovornost na Vama?

– Prvak baleta se postaje velikim radom i odricanjem, samim tim je zahtevno. Odgovornost je na svakom članu ansambla, ali ipak su prvaci nosioci predstave tako da je njihova odgovornost najveća. Prvaci moraju biti uzor ostalim članovima ansambla kako svojim radom tako i svojim ponašanjem i ophođenjem, pogotovu mladim, budućim igračima.

Iako su trenutno, usled vanrednog stanja, probe za balet Stevana Hristića "Ohridska legenda" obustavljene, možemo reći da je to sada predstava na kojoj radite. Koreografiju postavlja Vladimir Logunov, a Vi tumačite ulogu Biljane. U kojoj meri koreografija utiče na oblikovanje lika i da li i sada, u novonastalim okolnostima, imate priliku da na neki način razvijate lik Biljane?

– Veliki je izazov raditi predstavu "Ohridska legenda" zato što do sada ta divna legenda nije zaživela na našim scenama. Vladimir Logunov je vrhunski koreograf, izuzetne muzikalnosti sa kojim je prijatno raditi jer razume igrača i daje igraču slobodu izražavanja. U "Ohridskoj legendi" tumačim dve uloge, Biljanu i Biserku. Obe su zahtevne na svoj način. Prelaziti iz jednog lika u drugi nije ni malo jednostavno. Da... I sada kada smo u vanrednom stanju radim na ulogama koliko mi situacija dozvoljava, pokušavam sebi da dočaram ta dva lika i pronađem odgovarajuće emocije. Nadam se kada sve ovo prođe da ćemo imati još jednu uspešnu premijeru.

Ana Đurić, "Vragolanka"


Vaša karijera ispunjena je napretkom i naklonošću i publike i kritike. Da li biste prihvatili ako neku od ponuda dobijete iz inostranstva?

– Prihvatila bih gostovanje, ali stalni angažman ne. Razlog je jednostavan, u SNP-u mi je prijatno, napredujem, imam dobre uslove rada, razumevanje, pedagoga Oksanu Storožuk koja mi je oslonac, podrška i vetar u leđa. Kada sve to imate vi ste ispunjeni, zadovoljni i nemate potrebu za odlazak vani.

Intervju je u originalu objavljen na engleskom jeziku u magazinu "Diplomacy & Commerce".

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan