Plata glavnog kuvara u Novom Sadu i do 150.000 dinara

Plata glavnog kuvara u Novom Sadu i do 150.000 dinara

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su među najtraženijima, što im omogućava da relativno lako dođu do posla.

Nedostatak kuvara i sve veća potražnja za tim kadrom u Srbiji pojačani su i time što je ovo deficitarno zanimanje i u mnogim drugim zemljama, posebno onima u kojima je turizam razvijena privredna grana. Upravo je to razlog što su glavni kuvari dobro plaćeni za posao koji obavljaju.

─ Plate kuvara zavise od poslovanja samog restorana, što je opet vezano za kvalitet kuhinje i samog šefa kuhinje. Plata glavnog kuvara u Novom Sadu se kreće od 120.000 do 150.000 dinara, u Beogradu mesečna zarada ide do 200.000 dinara ─ kaže za Biznis.rs predsednik Upravnog odbora Udruženja šefova kuvara Srbije Goran Radivojević koji je i profesor na katedri za gastronomiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

On dodaje da su i ostali poslovi u kuhinjama restorana solidno plaćeni, tako da stučni kuvar koji samostalno obavlja posao zaradi između 60.000 i 90.000 dinara.

Naš sagovornik, koji ima iskustva rada i u kuhinji i u obrazovnom sistemu, kao jedan od ključnih problema u ovoj oblasti naglašava sistem školovanja, jer naši programi nisu usklađeni sa trendovima koji su trenutno aktuelni u gastronomiji.

─ Posebno je izražen problem u programu srednjih škola i onoga što se uči na fakultetima i višim školama. Nastavni kadar u srednjim školama je uglavnom bez iskustva i teško je očekivati od njih da selektuju i pripreme kvalitetne pojedince za rad u struci. Nadam se da će ideja sa dualnim obrazovanjem uspeti da promeni trenutnu situaciju ─ ističe Radivojević.

On precizira da po kvalitetu naši kuvari mogu da se porede sa kolegama u inostranstvu, posebno što se u svetu školuju za usku specijalizaciju jednog posla, dok su naši kuvari navikli da rukovode celokupnim procesom rada, od nabavke do realizacije.

─ Smatram da imamo kvalitetnih kuvara, jer da nije tako ne bi bili traženi u svetu gde su svojim radom zaslužili mesta u priznatim restoranima i hotelima ─ navodi Radivojević.

Biznis.rs (Stanislav Stanišić) 

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Miševi beže, silovana slonica

  pre 801 dan i 10 sati

  Ja bih im dao i više, od 180-250.000 dinara što su plate određenih šefova na određenim mestima...
  A ovaj odgovara za ljudske živote.

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Kole

  pre 799 dana i 14 sati

  Ima jedan u Novom Sadu lokal, šef daje 90000 + svaki mesec kao poklon još i trosoban stan!

  Oceni komentar:
  4
  0
 • vladimirp.

  pre 799 dana i 14 sati

  Jedini problem je što je na račun minimalac, a razlika na ruke, i što glavni kuvar ne mož' da digne bilo koju vrstu kredita.
  Bez koga se u ovoj državi ne može uraditi baš ništa.

  Oceni komentar:
  0
  5