Počela distribucija vakcine protiv gripa

Počela distribucija vakcine protiv gripa

Distribucija vakcina protiv gripa počinje danas i plan je da do kraja nedelje svi domovi zdravlja u Srbiji imaju cepivo, kako bi lekari na vreme počeli besplatnu vakcinaciju građana.

Za grip je još rano, ali su oktobar i novembar meseci kada je pravo vreme da se primi vakcina, da bi se stvorio imunitet. Pojava gripa tek se očekuje krajem godine, a vreme kada je moguća epidimija kod nas je najčešće u februaru i martu.

Ove godine država je kupila 242.256 doza vakcina, za 5.700 manje nego prethodne godine.

Građani će biti zaštićeni takozvanim split vakcinama "vaksigrip" proizvođača Sanofi-Paster, u pojedinačnim dozama, koje su kupljene po ceni od 543,14 dinara, što je sa PDV ukupno oko 145 miliona dinara za ceo kontingent.

Sudeći po najavama epidemiologa i ove godine možemo očekivati jači virus gripa, s obzirom da epidemiološki podaci pokazuju da je njegova aktivnost na visokom nivou na južnoj hemisferi, gde trenutno traje epidemija.

Dominantan je tip virusa AH3N2, koji se nalazi u ovogodišnjoj vakcini.

Ko sve treba da se vakciniše

Besplatnu vakcinu i ove godine dobiće sve osobe koje žive u centrima za negu starijih lica i osobe koje ih neguju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu sa bolesnicima, svi stariji od 65 godina, plućni, srčani, bubrežni i endokrinološki hronični bolesnici, zaposleni u vojsci i policiji.

Vakcinacija protiv gripa veoma je važna, pogotovu za hronične bolesnike. Njena efikasnost je više od 80 odsto.

Epidemija se očekuje u februaru i martu

Takođe, epidemiolozi savetuju da ne postoji nijedan razlog zašto se trudnice ne bi vakcinisale. Vakcina se preporučuje od 14. nedelje trudnoće, posebno onim trudnicama kojima će treći semestar biti u vreme očekivane epidemije (februar i mart).

Svi ostali građani, koji ne spadaju u rizičnu kategoriju, ukoliko žele, mogu da se vakcinišu, ali cepivo moraju da plate, odnosno da ga kupe u apoteci ili u nekom od zavoda za javno zdravlje.

 
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan