Počela gradnja brze pruge na delu od Novog Sada do Kelebije

Počela gradnja brze pruge na delu od Novog Sada do Kelebije

Obeležavanju početka radova na izgradnji druge deonice brze pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju, od Novog Sada do Subotice i granice sa Mađarskom kod Kelebije prisustvovali su ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto i predsednik Vučić.

Vučić i Sijarto su, zajedno sa drugim gostima, odgledali simulaciju vožnje brzom prugom u kojoj se voz na delu pruge kretao brzinom i većom od 200 kilometara na sat.

Takođe, Kinezi su predstavili maketu brze pruge u pograničnom delu između Srbije i Mađarske, a Vučić je rekao da će sa srpske strane vozovi na tom delu moći da idu brzinom između 120 i 160 kilometara na sat.

Predsedniku je predstavljena i maketa kineskog brzog voza.

Pruga Novi Sad - Subotica biće duga 108,2 kilometra.

Otvaranju radova prisustvuju i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.


Komercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji železničke veze između Srbije i Mađarske na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad-Subotica-državna granica kod Kelebije, vredan 943 miliona evra 2018. godine potpisali su Infrastruktura železnice Srbije i konzorcijum kineskih kompanija "Chajna rejlvej internešenel" (CCina Railway International) - "CCajna komjunikejssn konstrakssn kompani" (China Communications Construction Company ).

Ovaj projekat biće finaisran iz kredita koji je dala kineska Eksim banka.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vasa

  pre 740 dana i 21 sat

  Otvaram novi kokosinjac iduce srede. Kako da pozovem predsednika na otvaranje?

  Oceni komentar:
  6
  8