Počela gradnja solitera: Srušena zaštićena zgrada, uklonjen stari jermenski spomenik

Počela gradnja solitera: Srušena zaštićena zgrada, uklonjen stari jermenski spomenik

Ukoliko ste jučerašnji dan okupan suncem iskoristili za šetnju po bulevaru Mihajla Pupina, sigurno ste primetili novu novosadsku atrakciju koja je privukla veliki broj posmatrača: bager koji pred sobom ruši sve pred sobom ne bi li se na mestu starog zemljanog "parkinga" izgradio svima već omraženi soliter.

Da, uprkos negodovanju većeg dela javnosti i kritike stručnjaka, juče su počeli radovi na izgradnji trinaestospratnice u centru grada, kod pošte.

Kako navode izvori, deo pripreme pred gradnju trinaestospratnog solitera podrazumevalo je i rušenje zgrade Komunalne banke, gde je bila smeštena Erste banka. Ta zgrada bila je zaštićena kao spomenik od kulturno istorijske važnosti.

Osim nje, ukolonjena je i stara grobnica jermenske zajednice koja je do sada stajala pored banke Intesa, u neposrednoj blizini mesta gde je nekada stajala Jermenska crkva.

Na sajtu grada Novog Sada o ovom spomeniku piše sledeće:

Nadgrobni spomenik jermenske porodice Čenazi sačuvan je u centru grada, u neposrednoj blizini kamenom obeleženog gabarita nestale Jermenske crkve. Danas, predstavlja najneobičniji motiv opstao u savremenom arhitektonskom okruženju. Postavljen je 1790. godine i nekada je bio u porti ove crkve. Kako je crkva 1963. srušena, a groblje uništeno, nadgrobni spomenik porodice Čenazi predstavlja jedini autentični jermenski spomenik na teritoriji grada, koji svedoči o njihovom bitisanju u Novom Sadu. Radio ga je nepoznati kamenorezac od ružičastog kamena u obliku kubusa (dim.:150 h 150 h 220 cm). Spomenik je utvrđen za nepokretno kulturno dobro-spomenik kulture.

 

Oceni vest:
3
29

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ovo je vise za izludeti

  pre 2974 dana i 19 sati

  Sta nam rade sa starim gradskim jezgrom.Svaka vlast u Novome Sadu je bar minimum jedanput okaljala ruke sa ovakvim rusenjem i srknavljenem naseg lepog grada.Ja ne znam zasto svi cute i samo se iscudjavaju na ovakve pojave a niste ne preduzimaju.I dokle cemo mi Novosadjani to da trpimo,pitam se?Dali zaista postoji neki,bilo kakav nacin da se ovo spreci i da se tome stane na put jednom za svagda...

  Oceni komentar:
  7
  42
 • mr Svetlana Milić

  pre 2973 dana i 17 sati

  Nisam mogla da verujem da još uvek varavarizam traje u ovom gradu. Gde je društvo arhitekata koje se ni po je dnom nehumanom rušenju nikada nije oglasilo! Sramota od institucije koje su bile dužne da reaguju kao i Zavod za zaštitu spomenika..itd.. Dokle nećemo znati šta se ovde ruši i gradi?

  Oceni komentar:
  5
  22
 • GANDŽI

  pre 2973 dana i 15 sati

  Sram Vas bilo gradski oci!!! Ono što Novi Sad krasi Vi prodajete da napunite svoje stranačke džepove!!! Idite odavde!!! Povedite sve one koji nemaju dušu!!! One koji ne cene tradiciju!!! Novosadski je voleti centar!!! Onaj stari, mirni, prelepi!!! Gubite se odavde gradski oci!!! Ponesite i svoj neukus sa sobom!!! Neka Vam džepove pune neki drugi!!!

  Oceni komentar:
  4
  24
 • saša

  pre 2973 dana i 11 sati

  E pa stvarno mi je pun kofer vas, funkcionalno nepismenih "pametnjakovića". Da imam kome, napisao bih tekst dugačak kao godina. Na žalost nacije, biću kratak.
  Ne vidite dalje od svog nosa jer ste univerzalni stručnjaci opšte nadležnosti, treneri najboljih klubova...bez mozga, obrazovanja, ponosa i časti. Za šaku ćara i malo vlasti prodali bi sve. Dok ste bili u blatu smetalo je blato, sada vam smeta što blata više nema. Ceo svet gleda u budućnost, jedino mi živimo u prošlosti i nismo raspasali sablju Kraljevića Marka.
  Gde ste bili kada se branio nacionalni identitet? Pod jorgan planinom naravno. I danas tudjim gloginje mlatite. Smeta vam soliter??? Pa ima li nešto što vama ne smeta. Do 8 sati nećete kako drugi hoće, a od 8h nećete ni kako vi hoćete. U rezervat treba da nas stave. To smo zaslužili. SRAM NAS BILO.Najbolje bi bilo da SE ništa ne radi već da slušamo vas polu pismene i nesposobne... Pun mi vas je kofer.
  Gospodo novinari, vama želim jedan dobar zakon o informisanju kada ćete dobro razmisliti da li ćete napisati neistinu.
  E žalosti i tugo.

  Oceni komentar:
  28
  6
 • Biljana

  pre 2973 dana i 11 sati

  Ne slazem se sa ovim rusenjem mislim da je ovo čist vandalizam, a kao i sve sto se gradi a ne postuje prethodno neće biti srećno i uspešno...

  Oceni komentar:
  2
  12
 • TECA

  pre 2973 dana i 9 sati

  GRAD NEVODE NOVOSADJANI I TO JE PROBLEM, SVE JE TO DOSLO ALI NIJE OTISLO

  Oceni komentar:
  11
  19
 • Mislilac

  pre 2973 dana i 9 sati

  Pretpostavljam da je odluku o rušenju doneo neko ko nije rođeni Novosađanin ili neko ko puno voli novac!

  Oceni komentar:
  9
  12
 • Ma da

  pre 2973 dana i 7 sati

  @saša Ma da sta ce nam staro gradsko jezgro treba i petrovaradinsku tvrdjavu da srusimo.Sta ce nam stara je.Treba i celu zmaj Jovinu da izoremo i da napravimo moderan trzni centar sta ce nam stara je.Pa idi ti u Bugojno i u Gornji Vakuf odakle ti je deda dosao pa tamo zidaj solitere i trzne centre.Ovo je Novi Sad i ako ovde zivis ima i da ga postujes.A ne da ga rusis i da ga pravis po tvojoj meri jer je ovaj grad stajao ovde i pre tebe a sajace i posle tebe.Mozes da ga obogatis svojim delima a ne da ga kaljas svojim nedelima.

  Oceni komentar:
  5
  20
 • Suki. Becirovski

  pre 2973 dana i 5 sati

  E da tri godine sam imao ,i sa kevom i ćaletom se zadesio bas taj dan kad su srusili crkvu .Pitao sam mamu sta to rade ? Igraju se sa đavolom sine ,ko rusi tako nesto nepise mu se dobro!!!!
  E sad graditelji na ovom mestu mogli bi da uz 13 spratova na vrhu da dodaju bar repliku zvonare Jermenske crkve i da im se u zivotu kako moja keva pokojna rekla "dobro piše“

  Oceni komentar:
  6
  3
 • Tyberius

  pre 2971 dan i 6 sati

  Konacno, bicemo grad sa Dve Kule! Obzirom da orke, Sarumana i Saurona vec imamo...

  Oceni komentar:
  2
  7
 • novosadjanin

  pre 2947 dana i 10 sati

  Zadatak arhitekte je da uklopi a ne da porusi. Da li se srusena zgrada mogla uklopiti u novi stakleni objekat? U prilogu je fotografija rekonstruisanog Jugoslovenskog dramskog pozorista u Beogradu pa procenite sami.

  Oceni komentar:
  0
  3