Počela izgradnja brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine"

Počela izgradnja brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine"

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je u sredu da je izgradnja brze saobraćajnice, u dužini od 185 kilometara, koja će povezati teritorije Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Novog Bečeja i Kikinde – "jedna od najvažnijih vesti za Vojvodinu minulih decenija".

On je u Bačkom Bregu, gde su počeli radovi na izgradnji prve deonice brze saobraćajnice od granice sa Mađarskom do Srpske Crnje (graničnog prelaza sa Rumunijom) kazao da ovako veliku i značajnu brzu saobraćajnicu "nismo gradili još od početka 70-ih godina i izgradnje autoputa Beograd–Subotica, koji je građen u fazama".

Mirović je rekao da veruje u partnerstvo Srbije i Kine koje je dokazano mnogo puta na brojnim zajedničkim projektima i da će ova investicija biti realizovana u roku koji je predviđen ugovorom.

Juče su počeli radovi na izgradnji autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, danas na izgradnji brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine". Sa ovim, ali i sa svim drugim konkretnim projektima, u narednih sedam do osam godina, videćemo potpuno novu sliku Vojvodine, a time i cele naše države –  istakao je pokrajinski premijer i dodao:

 Izgradnja ove brze saobraćajnice značiće za građane Sombora, Kule, Vrbasa, Novog Bečeja, Bečeja, Kikinde, Srbobrana, ali i drugih opština koje se nalaze u široj zoni auto-puta. To će značiti nova radna mesta u budućnosti, nove industrijske zone, domaće i strane kompanije, kao i šansu za razvoj turizma.


Smatra da će to značiti mnogo za budućnost i zajedničku borbu da ljudi ostanu u manjim mestima, da se ne sele u gradove i ne odlaze u inostranstvo, već da ovde osnuju svoje porodice.

Saobraćajnica poznata kao "Osmeh Vojvodine" projektovana je za brzinu od 100 kilometara na sat.

Na delu trase planirane brze saobraćajnice, od Sombora do Kikinde, planirana je izgradnja 46 mostova (preko kanala i prolaza za put), 34 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 35 propusta.

Na trasi brze saobraćajnice planirana je izgradnja 12 petlji: Sombor, Kljajićevo, Sivac, Crvenka, Kula, Vrbas Zapad, Vrbas Sever, Vrbas Istok, Vrbas E75, Srbobran Sever, Turija i Kikinda Istok.  Planirana je izgradnja i 13 površinskih kružnih raskrsnica.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je ovo veliki dan za Srbiju i Vojvodinu, jer će ova saobraćajnica promeniti život građanima Vojvodine. Ovaj put važan je i za Mađarsku i Rumuniju.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković izjavio je da je ovo istorijski dan za sve lokalne samouprave kroz koje će proći ova saobraćajnica.

Ambasador NR Kine Li Ming napomenuo je da je početak izgradnje ove saobraćajnice događaj koji predstavlja jednu vrstu prekretnice za Republiku Srbiju.

Kina je veoma ponosna što zajedno sa Srbijom radi na izgradnji njene infrastrukture. Današnji dan predstavlja još jedan simbol prijateljstva između Kine i Srbije – naveo je Ming.

Događaju je prisustvovao potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zadovoljan

  pre 124 dana i 14 sati

  Bravo. "Osmeh Vojvodine", da naglasim još jednom.
  Jer ako Vojvodinu posmatramo kao Smiley-ja, put je u funkciji osmeha na mapi.
  E, sad, jedino ako se posle izbora vlast ne doseti funkcije - Rename.
  Pa posle izbora ne postane "Osmeh Srbije". Ili podsmeh Srbije.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Mihajlo

  pre 124 dana i 12 sati

  Naredio NATO da se pravi put, kako bi lakse transportovali tenkove.

  Oceni komentar:
  1
  3