Počela prva faza uređenja Pozorišnog trga, evo kako će izgledati nakon rekonstrukcije (FOTO)

Počela prva faza uređenja Pozorišnog trga, evo kako će izgledati nakon rekonstrukcije (FOTO)

Sa ciljem da se poboljša funkcionalnost, estetika i atraktivnost najužeg centra grada, kao dela urbanistički i kulturno zaštićenog starog gradskog jezgra, Grad Novi Sad pristupa uređenju javnih površina na ovom lokalitetu, piše GU za građevinsko zemljište i investicije (UGZI).

Zbog veličine i kompleksnosti samog prostora, projektovanje i realizacija podeljeni su po zonama, a danas, 1. marta, počela je prva faza radova, odnosno uređenje urbanog fragmenta koji obuhvata Pozorišni trg, Uspensku ulicu i prolaz između Srpskog narodnog pozorišta i TC "Apolo".


Ovim radovima predviđeno je parterno i hortikulturno uređenje, rekonstrukcija podzemnih instalacija, izgradnja javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje urbanog mobilijara. Projektna dokumentacija, po kojoj se realizuju predmetni radovi, rađena je u skladu sa važećim urbanističkim planom, ali su u istu inkorporirana i predložena rešenja iz nagrađenih radova sa Urbanističko-arhitektonskog konkursa, koji je sprovela Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije – piše na sajtu UGZI-ja.

Kako se dalje navodi, prostor Pozorišnog trga, kao parterna površina namenjena prvenstveno pešacima, biće popločana granitnim pločama u tri diskretno tonirane nijanse, sa značajnim povećanjem zelenih površina u smislu formiranja novih i očuvanja postojećih. Od ukupno 8.110m² prve faze, samo zelenilo zauzima 2.714m². Tri postojeća stabla neophodno je ukloniti iz razloga što se nalaze na trasi podzemnih instalacija koje se rekonstruišu, dok će šest mladih sadnica i 32 komada ukrasnog žbunja biti presađeno. Bitno je istaći da će na ovom prostoru biti zasađeno 25 novih stabala i 708 komada žbunastih biljaka, tako da se procenat visokog zelenila značajno povećava u odnosu na postojeće stanje. Prema Uspenskoj ulici planirana je ambijentalna celina sa plitkim vodenim ogledalom, fontanom, prostorom za sedenje i žardinjerama sa ukrasnim žbunjem.


U zoni Uspenske ulice projektovane su autobuske niše i nove nadstrešnice na stajalištima. Potporni zidić oko pozorišta preoblikovaće se u kontinualnu klupu, dok je uz trotoar do zelenog pojasa predviđena dvosmerna biciklistička staza sa ugradnom podnom rasvetom. Prateći namenu i funkciju prostora i novih sadržaja u istom, formira se novi drvored duž Uspenske ulice.

Na prostoru između SNP i TC "Apolo", kao centralni element zadržava se stablo platana oko koga se planira novo parterno uređenje i urbana oprema. Zeleni pojas uz teretni ulaz u pozorište povećava se i preoblikuje sadnjom novog zelenila.


U okviru prve faze uređenja gradskog jezgra biće postavljen i savremeni urbani mobilijar – kontinualne klupe i klupe sa žardinjerama, kante za otpatke, držači za bicikle, stubići za sprečavanje prolaska vozila, kao i javne česme. Klupe se jednim svojim delom stapaju sa postojećim zelenim površinama i na taj način doprinose povezivanju prostora u jedinstvenu celinu. Pored rasvete na stubovima, predviđeno je i dekorativno osvetljenje parterne vodene površine, klupa i žardinjera, memorijalne trake, spomenika i pojedinih stabala drveća – navodi se u saopštenju GU za građevinsko zemljište i investicije.

Kao uspomena na nekadašnju Malu jevrejsku ulicu, koja je postojala do sedamdesetih godina prošlog veka, u nivou partera planira se postavljanje metalne "memorijalne trake", širine 40 cm i ukupne dužine oko 160 metara, koja se ka Bulevaru Mihajla Pupina uzdiže u vidu informativnog stuba. Podaci na memorijalnoj traci zamišljeni su kao "protok vremena" grada Novog Sada, od prve naseobine do današnjih dana. Uz memorijalnu traku biće postavljeno podno osvetljenje koje će formirati svetlosnu liniju i dati posebnu atmosferu obnovljenom Pozorišnom trgu.

Vrednost investicije je 378 miliona dinara, saopštavaju iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Koje su izmene u saobraćaju trenutno na snazi pročitajte OVDE a podsečamo i da se privremeno ukidaju stajališta ispred "Bazara" i SNP-a.

Kako sada izgleda zgrada SNP-a i delovi Pozorišnog trga pogledajte OVDE.

Oceni vest:
7
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marija

  pre 1204 dana i 53 minuta

  Novinaru pre svega svaka čast na kasapljenju srpskog jezika. Da ne znam francuski, engleski i nemački neke stvari ne bih razumela, a rečenična struktura bi mi delovala kao da je pisao neko kome srpski nije maternji jezik. Ovako jednostavno imam osećaj da je neko preko googla preveo neke strane članke i ubacio stvari koje se odnose na Novi Sad.
  Što se samog uređenja tiče, tuga. Tuga i bes. Zar nisu mogli iskoristiti ovu priliku da ubace više zelenila? Toliki beton u gradu koji leti vapi za vodom i hladom? Umesto da prave travnjake oko teške betonske zgradurine, samo proširuju površinu koja će isijavati vrelinu... nemam reči.

  Oceni komentar:
  2
  12
 • Pinčika

  pre 1204 dana i 17 minuta

  Drveće - za seču. Fontana - tu! Popločavanje, prvi put - ide! A spomenik (npr. Vučiću) od bar 20 m? A gondola? A jarbol? A izlaz iz metroa (2121 će biti izgrađen) ?

  Oceni komentar:
  2
  7