POČELA ŠKOLSKA GODINA: "Nemoguće je reći da su deca apsolutno bezbedna"

POČELA ŠKOLSKA GODINA: "Nemoguće je reći da su deca apsolutno bezbedna"

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da se ne može reći da su škole potpuno bezbedne, ali da je važno da se poštuju sve mere zaštite.

Kon je rekao da se ne može reći da virusa nema, te da ga neće biti u školama, pa je nemoguće reći da su deca apsolutno bezbedna. Kako je savetovao roditeljima, pred svaki polazak u školu trebalo bi da se izmeri temperatura i da se proveri ima li nekih zdravstvenih problema.

Takođe, važno je da dete uz sebe ima masku i da nauči da je pravilno upotrebljava.

Dr Kon je rekao da maska može da se odloži tokom sedenja na mestu gde je distanca određena, kako se maska ne bi vlažila.

Takođe, važno je da se maska menja po potrebi. On je naglasio važnost nošenja maski jer ona sprečava mogućnost zaraze i omogućava normalano pohađanje nastave. Kako je rekao, u slučaju zaraze, roditelj javlja školi, a škola tada ima obavezu da Zavodu za javno zdravlje javi da je neko dete bolesno. 

– Nakon toga sledi epidemiološko ispitivanje, gde se proverava da li su poštovane mere zaštite - objasnio je dr Kon.

Kako je dodao, neki roditelji misle da maska smeta zdravlju deteta, što je apsolutni nonsens.

Epidemiolog je naveo i da ima potvrde da će pravovremeno biti sprovođeni svi higijenski poslovi u školama. On je naglasio da nastavnik koji ima bilo kakve respiratorne tegobe ili temperaturu ne sme da dolazi u školu i drži nastavu.

Dr Kon je pojasnjio da se alergije dosta razlikuju od infekcija.

– Nema temperature, oni koji je imaju znaju već da prepoznaju – naveo je Kon.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jela

  pre 1360 dana i 22 sata

  Apsolutnu bezbednost niko nikad ne moze da garantuje i bez korone. Besmisleno je to i ocekivati. Koliko je moguce treba podici nivo higijene u objektima, podizati svest dece o znacaju licne higijene i nacinu sirenja zaraznih bolesti. Virusa i bakterija ce uvek biti. Deca grade imunitet kontaktom sa drugom decom i razmenjivanjem mikroba. Zatvaranje i izolacija cine vise stete nego koristi. Treba biti optezan ali i realan. Virus je tu, nece nestati i moramo ziveti sa njim kao i milionima drugih mikroba koji nas okruzuju.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Posveta prosveti

  pre 1360 dana i 21 sat

  Politika pretnji i zastrašivanja, toliko milu novom svetskom poretku i sadašnjim srpskim vlastima, ne očekujem da će se menjati uskoro.
  U tu svrhu su verovatno propisane kazne, novčane, za roditelje.
  Na primer, ako dete samo pogleda profesora bez maske - jedno 100.000 dinara, ojačanih hipotekom na stan i nekim automatskim kreditom za plaćanje kazne, uz podršku sudskih izvršitelja?
  Jer, ovaj narod nije vredan evidencije nestalih osoba, ne nečeg drugog.
  Prijatni vam novi rijalitiji.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Neko iz mase

  pre 1359 dana i 22 sata

  Ovakvi,poput ovog "doktora" i njemu slicni su u stvari najgori virus koji je zadesio ovaj narod. Bilo bi bolje da se od njih plasimo i lecimo, a ne da im se veruje,Oni su ti koji prvi ne slede mere zastite. Oni su ti koji ce sve da urade radi svoje licne dobiti.Briga njih za nase zdravlje i zdravlje nase dece.Samo su nasli dobar sistem kako da zaplase masu, a oni da uzmu neki kes.

  Oceni komentar:
  0
  0