Počeo nadzor nad sezonskim gripom

Počeo nadzor nad sezonskim gripom

Virus gripa svakog trenutka bi mogao da stigne u Srbiju, zbog čega su lekari već počeli dodatnim analizama da ispituju pacijente koji imaju temperaturu, kašalj, kijavicu, bol u kostima i ostale simptome koji su slični njemu.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu za "Telegraf" da se očekuje da virus gripa bude detetktovan u mesecima koji dolaze, i dodaju da je epidemiološki nadzor nad njim počeo 3. oktobra.

- Sezonske epidemije gripa na našim prostorima uobičajeno se registruju u zimskim mesecima. Epidemiološki nadzor nad gripom u sezoni 2016/2017 počeo je 3. oktobra, a u okviru njega na nedeljnom nivou će se pratiti i izveštavati o tome kakva je epidemiološka situacija – kažu u "Batutu".

U ovoj ustanovi podsećaju da su prošle godine  u Srbiji cirkulisala tri tipa gripa, dominantni su bili tip A (H1N1) i tip B. I ove godine u Srbiji se očekuje virus "Hong Kong", odnosno A (H3N2).

Prvi slučajevi obolevanja od gripa očekuju se oko Nove godine, a povećan broj zaraženih tek krajem januara, početkom februara. On najviše pogađa hronične bolesnike i decu koja nemaju razvijen imuni sistem. Oprez bi trebalo da imaju i trudnice.

Simptomi gripa su visoka temperatura – viša od 39 stepeni, koja je često praćena drhtavicom. Zatim, bolovi u mišićima i zglobovima, iscrpljenost i malaksalost, grebanje u grlu i kašalj, suzenje i crvenilo očiju, glavobolja, curenje vode iz nosa.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan