Početak dijaloga o razvoju Kineske četvrti

Početak dijaloga o razvoju Kineske četvrti

Gradska uprava za kulturu Novog Sada i Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" definisale su način uspostavljanja kulture dijaloga o daljem razvoju Kineske četvrti.

Želeći da budu "svojevrstan most u tom dijalogu sa stručnom, ali i najširom javnošću", Gradska uprava za kulturu i Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" predlažu početak otvaranja dijaloga na ovu temu, a u skladu sa svojim nadležnostima i ranije usvojenim platformama za izgradnju kulture dijaloga. S tim u vezi, nedavno usvojeni Akcioni plan realizacije projekata Strategije kulturnog razvoja Novog Sada od 2016. do 2026. godine, rezultirao je stvaranjem Foruma za kulturu.

Njega će činiti članovi Gradske uprave za kulturu i Gradskog veća za kulturu, ali i relevantni akteri u kulturi grada. Kako je već ranije najavljeno, novoformirani Forum će, između ostalog, predstavljati svojevrsnog medijatora u komunikaciji stručne javnosti i građana o temama vezanim za realizaciju programa i infrastrukturnih projekata "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".

S druge strane, pokrenuće se i Divan – serija otvorenih razgovora sa građanima Novog Sada i stručnom javnošću, sa ciljem identifikovanja aktuelnih pitanja u sferi kulturnog sistema grada i unapređenja projekata u okviru Evropske prestonice kulture. Tokom prošle godine, u procesu kandidature Novog Sada za EPK, ovaj projekat je usvojen od strane Umetničkog saveta i kao takav se našao u pobedničkoj aplikaciji. Divan će organizovati članovi tima Fondacije "Novi Sad 2021", a učešće u njemu je otvoreno kako za stručnu, tako i zainteresovanu najširu javnost.

Na osnovu usaglašenih termina Uprave za kulturu i Fondacije, predložene su četiri faze izgradnje dijaloga:

I faza: Uvodni procesi za razvoj dijaloga
II faza: Istraživački procesi za ulazak u dijalog
III faza: Dijalog
IV faza: Zaključak dijaloga

Kroz demokratičan i transparentan proces zasnovan na činjenicama, inicijativa Gradske uprave za kulturu i Fondacije "Novi Sad 2021", kao posrednika u komunikaciji sa stručnom i najširom javnošću, rezultiraće saglašenim zaključcima o daljem razvoju nekadašnjeg industrijskog kompleksa "Petar Drapšin". To će biti prvi put da se kroz jedan otvoren i sveobuhvatan dijalog artikulišu jasne smernice transformacije industrijskog nasleđa u Novom Sadu, pa i šire, sprečavajući dosadašnje različite interpretacije.

Rezultati postignuti otvorenim dijalogom, kao i smernice za nastavak razvojne faze projekta, biće saopšteni široj javnosti 12. septembra od strane gradonačelnika Novog Sada.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan