Počinje obuka stručnjaka za borbu protiv droge u školama

Počinje obuka stručnjaka za borbu protiv droge u školama

Po nalogu Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, koju je Vlada Srbije osnovala početkom jula, u ponedeljak počinju pripreme za edukaciju đaka i podizanje svesti o štetnosti upotrebe psihoaktivnih supstanci među ovom populacijom.

Početak obuke mobilnih timova zakazan je za 27. avgust u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Nišu. Dodatna znanja dobiće 300 stručnjaka različitih profila, koji će naredne godine posetiti svih 1.700 škola u Srbiji, i edukovati đake kako da se odupru poroku koji je sve prisutniji među mladima, a roditelje kako da prepoznaju prve znake da njihova deca koriste narkotike.

Prema saznanjima "Novosti", svih 24 instituta i zavoda za javno zdravlje na teritoriji Srbije formirala su po dva tima koji će raditi po instrukcijama Komisije za borbu protiv narkomanije u školama.

U timovima koji će razgovarati sa decom i mladima  biće lekari, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, ali i zaposleni u policiji, sudstvu, tužilaštvu, kao i predstavnici Kancelarije za mlade.

Oni će učenicima i njihovim roditeljima govoriti o vrstama droga i posledicama upotrebe psihoaktivnih supstanci, opasnostima od novih droga, faktorima rizika koji dovode do posezanja za narkoticima, zatim, kako prepoznati promene u ponašanju kod mladih koji su probali drogu, i kako roditelji i nastavnici da postupaju u takvim situacijama. Značajan deo predavanja biće posvećen i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena i značajnoj ulozi sporta u odvajanju dece od rizičnog ponašanja koje bi moglo da vodi u narkomaniju.

Poslednje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije, sprovedeno među učenicima i učenicama prvih razreda srednjih škola, pokazalo je da je 15 odsto njih probalo neku drogu. U Srbiji se kontroliše 360 psihoaktivnih supstanci, a samo u prvoj polovini godine pojavilo se 20 novih.

Kompletan tekst može se pronaći na sajtu "Novosti".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan