Pojačan rizik od oštećenja kože za vozače automobila

Pojačan rizik od oštećenja kože za vozače automobila

Verovali ili ne, staklo na automobilu nas ne štiti u potpunosti od opasnog UV zračenja. Dok prednje staklo na automobilu blokira 96 posto UV zraka, bočna stakla blokiraju tek 71 odsto zraka.

Verovali ili ne, staklo na automobilu nas ne štiti u potpunosti od opasnog UV zračenja. Dok prednje staklo na automobilu blokira 96 posto UV zraka, bočna stakla blokiraju tek 71 odsto zraka.

Prema nalazima najnovije američke studije, prednje staklo na automobilu blokira 96 posto UV zraka, što je isto kao kada koristimo kremu sa zaštitnim faktorom 30. Ali, staklo sa strane blokira samo 71 odsto zraka. Otkriveno je takođe da su neki testirani automobili štitili od samo 44 procenata štetnog zračenja.

Vođa studije Brajan Bokser Vokler upozorava da se rizik od oštećenja kože i dobijanja katarakte povećava za osobe koje značajan deo vremena provode u automobilu. Za vozače koji žive u zemljama u kojima se vozi desnom stranom, ugroženija je leva strana lica. Takođe, rizik postoji i u teretanama i kancelarijama sa velikim staklenim površinama koje su izložene sunčevim zracima.

Zato je važno da se pre puta, pogotovo dužeg, koristi krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom koji iznosi minimum 30. Prilikom mazanja ne treba izostaviti vrat, uši, ruke i potiljak.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan