Pojedinačni slučajevi korona virusa otkriveni u 24 osnovne i devet srednjih škola u Srbiji

Pojedinačni slučajevi korona virusa otkriveni u 24 osnovne i devet srednjih škola u Srbiji

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da su od početka školske godine u 24 osnovne i devet srednjih škola zabeleženi pojedinačni slučajevi zaraze korona virusom, dok je u dve škole došlo do prenošenja virusa u samim školama.

Dr Kon je za televiziju Hepi rekao da su ti "podaci prihvatljivi" i da se očekuje da će nastava u školama i dalje funkcionisati. On je naveo da su škole za prenošenje korona virusa "manje rizična mesta nego veliki kolektivi u kojima je nemoguće do kraja kontrolisati sprovođenje mera".

Kon je najavio i da su "prvi podaci" o umrlima od Kovida-19 bili tačni, ali da je potrebno uraditi reviziju stope mortaliteta "da bi videli šta se tačno dešavalo".

Prema njegovim rečima, i da je stopa mortaliteta od korona virusa u početku epidemije bila veća "mere bi bile verovatno potpuno iste", ali bi verovatnije kasnije došlo do popuštanja mera.

– U Evropi svaki onaj ko je popustio mere, samo malo kasnije došlo je do povećanja. Mi smo popuštanjem mera dobili drugi talas ranije, u junu i julu – rekao je Kon.

On je naveo da "ne vidi izbore kao mesto ubrzanja prenošenja virusa", već da se povećanje broja slučajeva "poklapa sa utakmicom" finala kupa Srbije koja je 24. juna odigrana u Nišu pred oko 10.000 gledalaca.

Na pitanje o tome kako treba da se sprovede vakcinacija, kada bude dostupna vakcina protiv korona virusa, Kon je rekao da "misli da treba da bude sa snažnom preporukom", pre svega za one kojima je ta vakcina neophodna, prenosi Beta.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan