Pojedine površine ne smete da čistite sodom bikarbonom

Pojedine površine ne smete da čistite sodom bikarbonom

Soda bikarbona je s dobrim razlogom sveprisutno sredstvo za čišćenje – jeftina je, lako dostupna i koristi se za sve, od ribanja mrlja od kafe i čaja iz do izbeljivanja sportskih uniformi.

Ipak, zbog svojih blago abrazivnih svojstava, soda bikarbona nije baš idealna za čišćenje materijala koji su skloni grebanju, prenosi Danas. Zato određene površine nikako ne bi trebalo da čistite sodom bikarbonom ako želite da vam što duže traju. 

Ogledala i prozori

Soda bikarbona je blagi abraziv, što je čini izvrsnom za nežno čišćenje mrlja s tvrdih površina. Ipak, kada se radi o čišćenju materijala sklonih ogrebotinama poput stakla, sodu bikarbonu treba izbegavati, jer ona ostaviti mikro-ogrebotine na ogledalima i prozorima, stvarajući nepopravljiva oštećenja.

Staklokeramička ploča za kuvanje

Kada se radi o čišćenju staklokeramičke ploče za kuvanje, najbolje je ne koristiti sodu bikarbonu kako biste izbegli oštećenje površine. Umesto toga, možete upotrebiti kremu za čišćenje ili strugač za uklanjanje ostataka hrane umesto abrazivnog praha.

Pozlaćeni kuhinjski pribor

Kako biste izbegli lomljenje, ogrebotine ili eroziju, nemojte ribati pozlaćene površine sodom bikarbonom. Bolje je da koristite nežna sredstva za čišćenje poput deterdženta za sudove, neabrazivnih sunđera i krpa od mikrovlakana.

Aluminijum

Soda bikarbona je alkalna, a kada je aluminijum izložen bilo kojoj vrsti alkalija duže vreme, to može izazvati oksidaciju metala, menjajući boju površine. 

Mermer i kvarc

Budući da soda bikarbona može izazvati ogrebotine i istrošiti gornji zaštitni sloj mermernih i kvarcnih površina, umesto nje posegnite za nekim nežnijim sredstvom za čišćenje kako biste izbegli skupa, trajna oštećenja.

Drveni podovi i nameštaj

Soda bikarbona može uzrokovati mikro ogrebotine na drvenim podovima i nameštaju, trošeći sjaj i dajući drvu istrošen izgled. Ona takođe čini drvo pogodnijim za ozbiljnija oštećenja, što može zahtevati skupe i dugotrajne kućne popravke, prenosi Danas.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan