Poklon koncert Novom Sadu: No Borders Orchestra nakon 10 godina u Sinagogi

Poklon koncert Novom Sadu: No Borders Orchestra nakon 10 godina u Sinagogi

No Borders Orchestra (NBO), ansambl muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, održaće koncert u okviru turneje Embracing Vulnerability 17. septembra u Sinagogi u Novom Sadu.

Koncert je besplatan i počeće u 20 časova. 

NBO je simfonijski orkestar kojeg sačinjavaju izvrsni profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije. Nakon Podgorice, Sarajeva, Rijeke i Zagreba prošlog leta, orkestar će održati nove koncerte u sklopu Embracing Vulnerability turneje, i to u Mostaru, Novom Sadu i Mariboru. 

Projekat Embracing Vulnerability (Prigrliti ranjivost) ima sasvim posebnu temu. 

– Ove godine kreiramo turneju koja će istraživati temu ranjivosti. Dok se činilo da se svet oporavlja i izvlači iz krize nakon pandemije, dogodio se još jedan razoran događaj – rat u Ukrajini. Stoga je veoma bitno da smognemo hrabrosti da se suočimo sa svim našim trenutnim društvenim, fizičkim i ekološkim nesigurnostima i ranjivostima  –  objašnjava Premil Petrović, dirigent i umetnički direktor orkestra.


Ovom turnejom, No Borders Orchestra predlaže da ne negiramo trenutnu situaciju u svetu i da ne bežimo od nje, već da ovu krizu vidimo kao priliku za promenu i za duboko preobraženje načina života. 

– Prigrliti naše ranjivosti znači iskoristiti ih kao priliku da rastemo kao društvo i ujedinimo se u borbi za mir i razumevanje – poručuje Petrović.

U junu ove godine, orkestar je dobio i prestižnu nagradu – Šampion regionalne saradnje za 2022. koja od ove godine nosi ime Erhard Busek, a koju dodeljuje Veće za regionalnu saradnju (RCC) i Savezno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije (BMEIA). 

NBO svedoči o potrebi i mogućnosti da se muzikom prevazilaze nacionalne i društvene razlike radi opšteg dobra. Taj duh potreban je više nego ikad u svetu za vreme i nakon pandemije. 

O umetničkoj reputaciji ansambla govori i to da je orkestar snimio svoj prvi CD za Deutsche Grammophone, najznačajniju izdavačku kuću za klasičnu muziku na svetu.


Orkestar je pripremio veoma uzbudljiv program u kome se nalaze dela klasičnih i savremenih kompozitora kao što su Johann Sebastian Bach, Isidora Zebeljan, Steve Reich, Arvo Pärt, Franz Schubert, Edward Elgar i Gustav Mahler sa svojim nezaboravnim Adagiett-om. 

Specijalno za ovu priliku hrvatski kompozitor Davor Branimir Vincze napisao je kompoziciju The Wound is the Place where the Light enters You, kao porudžbinu NBO za ovaj projekat, a koga izvodi gudački orkestar u kombinaciji sa udaraljkama i elektronikom. 

Projekat se održava uz podršku Sigrid Rausing Trust iz Londona.

Ulaz na koncert je slobodan sa početkom u 20h.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • verica

  pre 280 dana i 35 minuta

  Bravo!!!

  Oceni komentar:
  0
  0