Pokrenuta  kampanja "Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE"

Pokrenuta kampanja "Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE"

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, HPV vakcina je efikasna, sigurna i bezbedna u preko 90 odsto slučajeva. Zbog toga je veoma značajno informisati, pre svega roditelje i decu, koliko je važno izvršiti imunizaciju mladih pre prvog seksualnog odnosa, rečeno je na obrazovnoj konferenciji "Zajedno protiv raka grlića materice", koja je u ponedeljak održana na Novosadskom sajmu.

Udruženje "Roditelj" pokrenulo je kampanju "Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE",  kako bi se stručna i opšta javnost  informisala o značaju primene HPV vakcine.  

Država je napravila dva velika iskoraka kada je reč o ovoj vakcini. HPV vakcina je prva preporučena vakcina koja se daje o trošku države. Nabavili smo najsavrmeniju devetovalentnu vakcinu za devojčice I za dečake. Poznato je da devojčice obolevaju, ali su muškarci najčešće prenosioci virusa, pa je neophodno vakcinisati obe populacije uzrasta od 9 do 19 godina.  Značajno je reći da smo prvi put na listu lekova stavili inovativni lek za prevenciju, koji je pritom namenjen najznačajnijem delu naše pouplacije deci. U periodu od 2007. do 2015. godine na listu lekova stavljen je 21 inovativni lek, dok se u periodu od 2017-2022. o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje našlo oko 80 najsavrmenijih medikamenata – izjavila je na konferenciji u Novom Sadu, dirktorka Fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević  Škodrić..

Prim.dr Katrina Boričić istakla je da stručnjaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"  u svojim redovnim aktivnostima spovode nadzor o imunizaciji i plasiranju HPV vakcina. Do sada je distribuirano 28 hiljada doza vakcina po svim domovima zdravlja širom Srbije, od tog broja aplikovano je 14 hiljada. Na teritoriji Vojvodine oko 2.700 dece primilo je prvu dozu, i to najviše u Novom Sadu 970, a zatim u Pančevu oko 500 doza. Od sredine juna održano je 14 seminara o značaju vakcinacije, edukovano je 560 zdravstvenih radnika u 18 okruga Srbije. Takođe je  prosleđen promotivni matrijal u elektronskoj formi svim prosvetnim jedinicama u državi.

– Treba naglasiti da se u Novom Sadu počelo sa imunizacijom dece još 2020. godine kroz pilot projekat koji smo organizovali u saradnji sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiji.  Svesni značaja imunizacije ovom vakcinom, u prvoj godini nabavili smo 1.514 doza, vrednosti 10 miliona dinara. Pošto je zainteresovanost roditelja i dece bila velika u narednoj godini nabavili smo 2.200 doza vakcina ukupne vrednosti 15 miiona dinara. Gradska uprava Novog Sada, svesna je značaja zaštite i imunizacije dece u ovom uzrastu, i podržaće svaki projekat koji je u interesu naših sugrađana, a posebno mladih – istakao je doc. Dr Dragan Stajić.

Dirktor Doma zdravlja u Novom Sadu prim. Dr Veselin Bojat istakao je da u njihovoj ustanovi već duži niz godina postoji edukativni centar koji se bavi mladima i informisanju o svim aspektima koje nosi pubertetski period.

– Na osnovu razgovora sa njima stekli smo utisak da nemaju dovoljna saznanja o polno prenosivim bolestima i zaštiti od istih. Edukativni seminari su važni jer na ovaj način brinemo o zdravlju naših najmlađih ali i o demografskoj politici naše zemlje – rekao je Bojat.

Sve informacije o humanom papiloma virusu i imunizaciji najsavremenijom vakcinom mogu se pronaći na sajtu hpvinfo.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan