Pokrenuta trajna kampanja prikupljanja sredstava za podršku radu Centra "Živeti uspravno"

Pokrenuta trajna kampanja prikupljanja sredstava za podršku radu Centra "Živeti uspravno"

Centar "Živeti uspravno" je 2002. godine proistekao iz savetovališta za psiho-socijalnu podršku, s misijom da doprinese stvaranju okruženja u kome će se poštovati ljudska prava i omogućiti puna primena Konvencije UN-a o pravima osoba sa invaliditetom.

Od 2008. Centar organizuje uslugu personalne asistencije osobama sa invaliditetom, za šta od juna 2014. ima licencu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Centar je inicirao pokretanje usluge personalne asistencije u Novom Sadu i njeno uvođenje u odluke o socijalnoj zaštiti Grada Novog Sada i Opštine Bačka Palanka.

Takođe, zahvaljujući zastupničkom delovanju Centra Grad Novi Sad jedini u Srbiji od juna 2021. namenski sufinansira optimalni nivo usluge personalne asistencije, uključujući celodnevnu podršku, ali još uvek ne pokriva podršku u potpunosti u celom iznosu.

Usluga personalne asistencije, uz pristupačnost, iskustvenu podršku, podršku u donošenju odluka i prevođenje na znakovni jezik i s njega, predstavlja preduslov za samostalni život osobama sa invaliditetom kojima je potreban. Uključuje i fizičku podršku druge osobe u svim životnim aktivnostima i za sve potrebe koje osoba ne može da obavi sama. Uz asistenciju, osoba koja je koristi samostalno odlučuje o svemu što je se tiče i samostalno funkcioniše u svim životnim prilikama – piše na sajtu Centra.

Od marta 2010. godine Centar pruža iskustvenu (peer) podršku svima koji mu se obrate. Jednu od ova dva vida podrške za samostalni život ili oba koristilo je do sada više od 350 osoba. Trenutno asistenciju koristi 16 osoba iz Novog Sada, 3 studentkinje van njega, a za jednu devojku se organizuje podrška u donošenju odluka.

U projektnoj fazi sufinansiranja usluge u Novom Sadu od 2009. do 2019. godine nije pokriven deo troškova doprinosa zaposlenih na njihovom pružanju usluga i ostalih zaposlenih u Centru zbog čega se Centar suočava sa dugom od 5.704.400 RSD za indirektne troškove usluga personalne asistencije i iskustvene podrške – ističu iz Centra.

Pružanje podrške Centru obezbeđuje pokrivanje troškova svih vidova podrške za samostalni život, koje opštine i gradovi u kojima ih je Centar od 2009. organizovao nisu pokrili ili ih još uvek ne pokrivaju.

Pomozite da Centar nastavi da pruža svojim korisnicima neophodne usluge i u narednim godinama.

Rad Centra možete podržati uplatom putem platforme Donacije.rs, kao i uplatom direktno na račun Centra za donacije 340-0000011001286-31. 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan