Pokret "Metla 2020": Povratak Tramvaja u Novi Sad – povratak u budućnost

Pokret "Metla 2020": Povratak Tramvaja u Novi Sad – povratak u budućnost

O novosadskim tramvajima iz prošlosti i budućnosti vodili smo razgovor sa inženjerom Goranom Tomićem, predsednikom Stručnog saveta Pokreta METLA 2020 i četvrtim na listi kandidata za odbornike u Skupštini Grada Novog Sada. 

Tramvaj u Novom Sadu je uveden davne 1911. godine kao jedno od tehnoloških čuda onog doba. Uspešno je služio Novosađanima skoro 50 godina. Kako Vi gledate na tu novosadsku tramvajsku prošlost?  

Dva svetska rata je prešlo preko novosadskih ulica i to je neminovno ostavilo traga i na funkcionisanje tramvaja. Zbog teških istorijskih okolnosti nije se blagovremeno ulagalo u održavanje i unapređenje tramvajskog prevoza. Kao posledica takvog stanja, tramvaj je došao u takvo tehničko stanje da su ga Novosađani od milošte prozvali "Trčika". Vele da se čovek mogao voziti tramvajem, i kada mu dosadi tada iskoči iz tramvaja i trčkara pored njega, da protegne noge i opet uđe u tramvaj.  

Pedesetih godina prošlog veka su se pojavili novi autobusi sa dizel motorima, gorivo malo skuplje od vode, a "Trčika" star, zapušten, neodržavan i neefikasan. Uz veliki zamah industrijalizacije, promene urbane matrice, doneta je odluka da se tramvajske šine demontiraju 1958. godine. Jedna kola starog "Trčike" su dugo bila izložena na Petrovaradinskoj tvrđavi, koga su nove generacije Novosađana gledale sa znatiželjom i poredili ga sa onim iz holivudskih filmova. 

Al' došlo vreme, sve se preokrene, kako pesma veli. Cena nafte je rasla iz godine u godinu, baš kao i broj stanovnika našeg Grada. Rastao je i broj vozila na ulicama, toliko, da je dostigao broj od 370 vozila na 1.000 stanovnika, što je povećanje od 28% za poslednjih osam godina. 


Šta Vas je zainteresovalo za ponovno uvođenje šinskog saobraćaja u Novi Sad i kako bi to izgledalo?
 

Već godinama unazad primećuju se zabrinjavajući negativni trendovi povećanja vožnji automobilom, smanjivanja pešačenja do ciljnih destinacija, kao i smanjenje učešća prevoza putnika javnim prevozom u saobraćaju grada. U ovim lošim trendovima jedini izuzetak je biciklistički saobraćaj, koji se udvostručio ali on ukupno, ipak, vrlo malo učestvuje u prevozu putnika. 

Kako obično biva, svi ovi loši trendovi uticali su bitno na povećanje zagađenja vazduha, koga smo svi bili svesni ove zime.  

Sve ovo je motivisalo Pokret "Metla 2020" da pokrene procedure, tokom predstojećeg mandata u Skupštini Grada Novog Sada, za izgradnju prve tramvajske linije u Novom Sadu, a prema Studiji koji je izradio Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. 

Novu tramvajsku mrežu bi činilo 5 linija i to: 
• Tramvajska linija 1 – Novo Naselje – Centar – Liman IV
• Tramvajska linija 2 – Železnička stanica – Sremska Kamenica I (Mišeluk)
• Tramvajska linija 3 – Novo Naselje – Centar – Sremska Kamenica (Mišeluk)
• Tramvajska linija 4 – Novo Naselje – Centar – Petrovaradin
• Tramvajska linija 5 – Liman IV  – Centar – Petrovaradin.

Okretnice tramvaja bi bile na sadašnjim okretnicama autobuskih linija na Novom Naselju, Železničkoj stanici, Limanu IV, Petrovaradinu i na Mišeluku (Sremska Kamenica). Uz ove okretnice je moguće postaviti parkirališta ili garaže kojima bi se omogućila usluga "parkiraj i vozi" što bi dodatno smanjilo gustinu saobraćaja na gradskim saobraćajnicama, a ukupna dužina ovih linija bi bila oko 42 km.  

Ovo je veliki poduhvat za naš Grad i moguće je pripremiti i započeti izgradnju prve linije u narednom mandatu. Uraditi prethodnu studiju opravdanosti, prilagoditi plansku dokumentaciju, obezbediti finansiranje projekta i izraditi projekte tramvajskih saobraćajnica, neki su od koraka na tom putu do prve tramvajske linije. 

Savremeni tramvaji su siguran, komforan, bezbedan, brz i ekološki prihvatljiv način gradskog javnog transporta. Niskopodni tramvaji omogućavaju brz i lak ulaz putnika, naročito starijim osobama i invalidima u kolicima kojima bi takav vid transporta pojednostavio i olakšao svakodnevno kretanje po gradu. 


Kako bi izgledao novi novosadski tramvaj, i kako biste ga uveli?
 

U svetu postoji mnogo različitih tehnoloških rešenja za tramvaj od onih sa šinama čije je osovinsko rastojanje 1.000 mm, zatim onih sa osovinskim rastojanjem 1.435 mm pa do monošinskih tramvajskih sistema koji imaju samo jednu vodeću šinu dok su ostali točkovi gumeni. Postoje rešenja i za tramvaje koji prolaze kroz zone uzanih gradskih ulica, a koji idu na baterije i nemaju kontaktnu mrežu i na taj način ne narušavaju izgled tih starih i uskih gradskih ulica. 

Urbanistička struka u Novom Sadu je na svim novoprojektovanim bulevarima ostavljala prostor za tramvajske linije, koje bi uz nekadašnje trase starog "Trčike" mogle da prime novi vid gradskog transporta. 

Tramvaj omogućava veliki broj prevezenih putnika u kratkom vremenu, ne meša se sa ostalim gradskim saobraćajem i zbog toga je brži. Pokreće ih nečujni elektromotor i ne prave buku. U savremenim tramvajima rade klima uređaji, svira muzika, najavljuju se dolazeće stanice. 

Ovakav savremeni vid urbanog transporta bi pružio neophodnu alternativu automobilskom saobraćaju koji već godinama zatrpava širi centar Novog Sada. 

 

Pokret "Metla 2020" zna da je ovo moguće i zna kako da sprovede ovu veliku i važnu investiciju koja će bitno olakšati svakodnevno funkcionisanje građana Novog Sada i njegovih gostiju.

Promo tekst

Oceni vest:
17
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kakvo liderstvo takav predlog

  pre 1344 dana i 7 sati

  Tramvaji su zastareli i glomazni.
  Vreme je da GSP Novi Sad, kao i uvek u zemlji Srbiji, prvi uvede neku novotariju.
  A to su dronovi.
  Ekonomični, za najviše 10 putnika.
  Neka se spregne sa Željom Mitrovićem i eto zadivljujućih rezultata.
  Vreme je za Nebeski GSP!

  A Čenej pripremati za kosmodrom.
  Kome još treba zastareli aerodrom, kojem ćemo morati graditi i prostorije za karantin?

  Oceni komentar:
  10
  10
 • Luna

  pre 1344 dana i 2 sata

  Moram da kazem uz duzno postovanje da vi niste osoba za taj posao ,kao prvo tramvaj se trebao davno da uvede zbog zagadenja ali ko uzbija stanovnistvo i njihovo zdravlje, stari autobusi se moraju odma skloniti sa ulica,drugo koje novo naselje ili bistrica nego to mora da bude futog,veternik,futoska trznica,zeljeznicka stanica trece klisa,Z stanica,kamenica cetvrta bistrica,bulevar patrijarha Pavla, limanima i do petrovaradina, onda adice,telep, B evrope,detelinara, Z stanica,znaci mora se obuhvatiti veliki broj stanovnika A svaki ovaj pravac ima preko 100000 stanovnika sa ukrstanjima i tu ne treba velika pamet,molim

  Oceni komentar:
  7
  5
 • Aleksandar NS

  pre 1343 dana i 9 sati

  Tramvaju je mesto u prošlosti. Novosadske ulice i ovako postaju usko grlo jer saobraćajnice nisu isprojektovane za ovu količinu saobraćaja. Bolje izmetlajte Manual sa Patrijarha Pavla, tu sramotu novosadskog saobraćaja

  Oceni komentar:
  9
  4
 • Mirceta Baltic

  pre 697 dana i 9 sati

  Odlicna ideja za uvodjenje tramvaja bas je i bilo zadnje vreme ali zasto niste produzili ili predvideli liniju do klise...!? Idete do Petrovaradina i do Sremske Kamenice zasto ne i do Klise, pogledajte mapu grada i na kojoj strani imate najvecu gustinu naselja...! Pozdravljam ideju ali razmislite bas fali....Pozdrav

  Oceni komentar:
  3
  0
 • Milos

  pre 614 dana i 11 sati

  Manite se besposlicari ideja iz 19. veka. Novi Sad treba da razmislja o time sheringu ili deljenju na odredjeno vreme od mesta A do mesta B unutar grada eelektricnih vozila. Jeftinije i ekoloski prihvatljivije. Takodje, autobuse postepeno zamenjivati elektricnim. Za tramvaj bi bilo potrebno sirenje preopterecenih ulica. Prosirite broj parking mesta u centru, omogucite stanarima u centru veci broj mesta za automobile i neka grad dotira bar 5000 za kupovine novih elektricnih automobila.

  Oceni komentar:
  2
  1
 • A nećete ni termopeći da plaćate

  pre 614 dana i 9 sati

  Električni automobili su za Srbiju iluzija, koju ne treba dotirati sa 5000 evra od države.
  Jer to znači enormno povećanje potrošnje električne energije koje zahteva nuklearne elektrane, koje takođe nemamo novca da gradimo, da ne spominjem volju.
  Oni koji ne vole matematiku i ne znaju množenje zalažu se za elektroautomobile, ne pominjući da posle 7 godina treba dati 15.000 za baterije. Svaka srpska stražnjica bi da se vozi trošeći minimum 60Kwh dnevno. Izmnožite to sa milion vozila. Ne sanjajte.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • CS

  pre 445 dana i 14 sati

  Super ideja i vreme je da se vrati Tramvaj u Novom Sadu, ali trasa fali jedna i to je prema Klisa i industriska zona. Sada Novisad i ocekivalo se da ce se razviti a nema gradski bus sto moze da povezuje na primer Veternik - Nova Naselje - Industriska Zona - Klisa, bez potreba da se ide preko centar.

  Bus broj 10, ja licno zovem Autobus Duhova, jer jedva se koristi i jedva se zna kuda ni kad krene. Mnogo treba graski prevoz da se sredi, ako se doda i tramvaj, da se zaboravi Klisa i Veternik.

  Oceni komentar:
  0
  0