Policija pozvana skoro 8.200 puta da brani Vojvođanke

Policija pozvana skoro 8.200 puta da brani Vojvođanke

Nasilje nad ženama u zabrinjavajućem je porastu na teritoriji Vojvodine gde je policija dobila skoro duplo više poziva u pomoć nego ranijih godina.

Po podacima Pokrajinskog ombudsmana, samo prošle godine policija je dobila skoro 8.200 poziva u pomoć zbog nasilja u porodici, gde su 80 odsto slučajeva žrtve bile žene.

Ova brojka inače se kretala od 4.000 do 5.000 poziva, a nažalost isti crni trend povećanja poziva nastavljen je i ove godine. Marija Z. danas razvedena od svog supruga kaže da je nasilje trpila dve godine, pre svega zbog male ćerkice, dok je jednu noć muž skoro nije ubio.

- Došao je kući pijan, dohvatio je palicu i počeo da me udara po glavi i telu, a onda me ščepao rukama za vrat i skoro ugušio. Osvestio se iz ludila tek kada je video da sam sva u krvi. Razbijena mi je glava i imala sam hematome po celom telu. Pokušavam da zatvorim nasilnika već godinu dana, ali bez uspeha. Sudski postupak zbog nesaradnje policije kasni – kaže Marija Z.

Policija u Vojvodini evidentirala je u prošloj godini 3.000 žena žrtava nasilja i 900 muškaraca, većinom maloletnika. Broj žena žrtava porastao je za čak 72 odsto, a broj muškaraca više nego duplo.

Domovi zdravlja zabeležili su da je pretučeno čak i devet trudnica te tri žene sa invaliditetom! Aniko Muškinja Hajnrih, pokrajinska ombudsmaka kaže da je ovoliki broj prijava posledica veće svesti žena, ali i povećan broja nasilja.

- Za tumačenje ovih činjenica potrebna nam je veća diskusija i ne možemo tek tako da zaključujemo, ali ovi podaci nedvosmisleno govore da insitucije evidentiraju veći broj prijava. Za početak možemo zaključiti da je veća svest ljudi da treba da prijave batine ali verujem i da je nasilje u porastu – izjavila je ombudsmanka.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Anonymous

  pre 2282 dana i 5 sati

  Trpila?

  Oceni komentar:
  0
  0