"POLITIKA": Ko sve može da iskoristi stari odmor do kraja godine

"POLITIKA": Ko sve može da iskoristi stari odmor do kraja godine

Preporuka Vlade Srbije da jedino zaposleni koji su u toku vanrednog stanja redovno obavljali posao na svom radnom mestu, umesto do 30. juna, preostali deo godišnjeg odmora za 2019. mogu da iskoriste do kraja ove godine, izazvala je oprečne reakcije u javnosti.

Radnici koji su po nalogu svog poslodavca upravo zbog epidemije bili upućeni na rad od kuće, a na koje se ovaj vladin zaključak ipak ne odnosi, podsećaju da je time njihov rad na neki način obezvređen, jer su i oni bili jednako produktivni u obavljanju svojih radnih zaduženja, pa shodno tome smatraju da treba da imaju ista prava prilikom korišćenja starog odmora, piše "Politika".

Stručnjaci za radno pravo i predstavnici sindikata priznaju da ovaj zaključak ima diskriminatorne elemente, posebno zato što mesto rada ne može da bude problematično, jer se radnik koji radi od kuće umara od rada na isti način kao i kada dolazi na posao. Poslodavci, međutim, podsećaju da zaključak vlade zakonski nije obavezujući i da predstavlja vid pozitivne diskriminacije.

Kako za "Politiku" ističe Svetlana Budimčević iz Unije poslodavca Srbije, namera države je bila da ovim aktom zaštiti interese onih koji su ipak imali obavezu da dolaze na posao u toku vanrednog stanja.

– Svim tim ljudima, a među njima su zdravstveni radnici, policijski službenici, pripadnici vojske, zaposleni u domovima za stare, u proizvodnji hrane, trgovinama, u javnim i komunalnim preduzećima, bez čijeg rada bi bilo ugroženo zdravlje i život ostataka stanovništva naše zemlje, direktno su bili izloženi opasnosti od virusa. Oni su rizikovali svoje zdravlje i živote za opšti interes, pa im je država omogućila da preostali godišnji odmor iskoriste kada se za to steknu uslovi, a najdalje do 31. decembra – objašnjava Budimčević za beogradski dnevni list, podsećajući da upravo većina tih zaposlenih nije imala mogućnost da iskoristi stari odmor u toku vanrednog stanja, jer su imali radnu obavezu.

Stručnjaci ističu i da bi država sama prekršila odredbe Zakona o radu da je odobrila korišćenje starog odmora do kraja godine svim zaposlenima koji su radili u vanrednom stanju. Naime, Zakon o radu striktno kaže da se preostali deo godišnjeg odmora iz prethodne godine može iskoristiti do 30. juna.

– Zato je i doneta samo preporuka u formi zaključka. To nije odluka o korišćenju starog odmora koja mora da se sprovodi – precizirala Budimčević za "Politiku".

Olga Vučković Kićanović, stručnjak za radno pravo i medijaciju, kao krajnje diskutabilnu vidi preporuku vlade o korišćenju starog odmora, koja se ne odnosi na sve ostale radnike koji su svakodnevno radili, ali van prostorija poslodavca.

– Ti ljudi su imali istu odgovornost i ista radna zaduženja kao i oni koji su odlazili na posao. Zato je trebalo da im se svima omogući korišćenje preostalog dela godišnjeg odmora za 2019. do kraja ove godine, naravno u dogovoru s poslodavcem – ističe Vučković Kićanović za "Politiku".

ZAKON PREPOZNAJE I OBLIK RADA OD KUĆE: Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikat, smatra da je zaključak vlade potpuno nepravedan, nelogičan i predstavlja diskriminaciju dela radnika, jer ne izjednačuje rad od kuće sa radom u prostorijama poslodavca, a trebalo bi, jer Zakon o radu prepoznaje i takav oblik rada, izjavila je ona za "Politiku".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan