Porezi i doprinosi koji su bili odloženi zbog korone stižu na naplatu 10. februara

Porezi i doprinosi koji su bili odloženi zbog korone stižu na naplatu 10. februara

Privrednici koji su proletos, u sklopu državnog paketa mera pomoći zbog korona-krize, odložili plaćanje poreza i doprinosa na 24 rate, sada su u još većem problemu.

Ovog februara na naplatu im, uz redovne, dospeva i prva rata odloženih nameta. A izlaz iz krize se ne nazire. Štaviše, ekonomska situacija je gora nego pre osam meseci kada su krenule prve mere pomoći.

Aleksander Segedi, direktor knjigovodstva Tim011 Digital doo, za Nova.rs ističe da je, u trenutku kada je uvođena, ova mera bila dobra.

Niko tada nije mogao unapred da zna kako će se situacija po pitanju pandemije korona virusa dalje razvijati. Ko je mogao da pretpostavi da će ekonomska situacija danas biti gora nego tada. Jedina bolja mera od te je da država pomenute poreze i doprinose – oprosti – navodi Segedi.

Računica za privrednike – zaokruženo na približne vrednosti

Na minimalnu zaradu od oko 30.000 dinara, firme plaćaju oko 18.000 dinara poreza i doprinosa mesečno. Tih 18.000 dinara po radniku firma je mogla da ne plati tokom ukupno pet meseci, kada je država uplaćivala prvo cele minimalce po radniku tokom tri meseca, a potom još po 60 odsto minimalca tokom dva meseca.

Prva rata odloženih poreza i doprinosa preduzećima dospeva na plaćanje 10. februara 2021. godine, a naredne rate 10. dana u mesecima koji slede. 

Kada se 18.000 dinara množi sa pet meseci, dobije se iznos od 90.000 dinara neplaćenih i odloženih nameta na rad po zaposlenom. Kada se ovih 90.000 dinara podeli sa 24 meseca, na koliko je maksimalno moguće odložiti plaćanje poreza i doprinosa, dobije se iznos od 3.750 dinara po radniku, piše "Nova.rs".

Dakle, za svakog radnika koji mesečno prima minimalac, firma koja je odložila plaćanje poreza i doprinosa mesečno državi treba da plati 3.750 dinara zaostalog duga po ovom osnovu. Na to treba dodati još 18.000 dinara redovnih poreza i doprinosa, za tekući mesec, pa dobijamo ukupno 21.750 dinara po zaposlenom.

Ne smete kasniti ni dan sa plaćanjem obaveza

Pored krize u kojoj se nalaze mnoga preduzeća, još jedna opasnost za privrednike krije se u činjenici da im samo dan kašnjenja u namirivanju ovako odloženih obaveza na rate, briše sve pogodnosti.

– Ko zakasni, makar samo jedan dan, u plaćanju rate poreza i doprinosa, gubi pravo na reprogram. Celo zaduženje mu se automatski smatra dospelim i mora da se plati u punom iznosu – upozorava Aleksander Segedi, a prenosi Nova.rs.

Oceni vest:
5
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • To je nepravda, ali stvarno!

  pre 814 dana i 17 sati

  Interesantno je ovo: - Ne smete kasniti ni dan sa plaćanjem poreza. A zatim ide ovo, još interesantnije:
  - Svi znamo da Poresko NIJE U STANJU da proklnjiži uplate. Ono, Srbistan, nebeski, 21 vek, elektronski sve od IPS plaćanja koje bogati premijerkinog brata pa do mentalne veze PayPala sa NBS, koji ujutro dobija izvod kada ste vi dobili 5$ na račun, a odmah morate da uplatite 50%.
  E, to, ta elektronska Srbija nije u stanju da u Poreskom nakon elektronske uplate proknjiži vašu uplatu ni 45 dana nakon toga.
  Tako da vaš uvid u vaše poresko stanje ničemu ne služi.
  Jer, "oni su preopterećeni", "nemaju dovoljno ljudi" itd, isl...
  Sećate se sa televizije, one ekstra server sale kojom se premijerka dičila i pokazivala je?
  E, pa ne znam za šta služi, možda za onaj novi softver za izbore, preko koga mrtvi glasaju.
  Ali za Poresko sigurno ne.
  Jer, može AliExpress, Ebay, Amazon i neka berza u Tokiju da prmi vaš novac u roku od 30 sekundi, ali Poresko sasvim sigurno - ne.
  Jer, ono će to da proknjiži od 45 dana do 60 dana, kako im zakon i nalaže.
  Zato, nemojmo se čuditi što poštari kasne sa paketima.
  Postoji Zakon o Upravnom postupku ili tako nešto, koji dozvoljava državnim službenicima da ne reaguju do 60 dana. Uglavnom se odnosi na donošenje rešenja po molbama.
  A ovi to koriste za knjiženje.
  Baš im se nešto kopulira, za narod.
  E, zato ne smete da kasnite ni jedan dan.
  Poznat mi je slučaj privatnice, gde je 15-ti padao na vikend, a ova platila 16-og, u ponedeljak.
  Odmah su je kaznili za kašnjenje, jedva dočekali.

  Oceni komentar:
  0
  11
 • Neoplantius

  pre 814 dana i 3 sata

  Ako bi im oprostili porez, privatnici bi naravno podelili sredstva sa radnicima? Kako da ne.

  Oceni komentar:
  5
  1
 • Pojašnjenje

  pre 813 dana i 21 sat

  Ne radi se o praštanju poreza. Radi se o tome da Poresko po izvršenom plaćanju najdalje u roku od 24 sata prikaže promenu stanja i knjiženje na Vašem računu, onako kako to već radi Elektrodistribucija, Telekom, SBB i sve ostale normalne firme za koje Zakon o platnom prometu važi.

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Mille

  pre 813 dana i 3 sata

  Znači li to da je korona prošla.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Nevolja, druže

  pre 812 dana i 18 sati

  Nije MIle, korona nije prošla. Ne bi država to trebala ovako da radi.
  Odmah da ti kažem, u decembru sam kupio kompjutor Dell 7050. kada pogledaš, videćeš da mu je godina proizvodnje 2019-ta, uključen prvi put u martu 2019-te.
  Konfiguracija - Original Windows 10 licenciran, procesor I5 6-te genracije, 8GB, SSD...
  Za 200 evra. Kod Mađara je takav nov negde oko 700-1000 evra, sada.
  Naši "trgovci" na KP prodaju 8 godina starije računare sa procesoro 3-će generacije za taj novac.
  Kako je došlo do toga?
  Pa pukao Nemac zbog korone u martu, država ga odmah operušala i prodala mu računare, naši vozači iskusno uleteli i evo ga kod mene.
  Ako pogledaš današnji članak sa ovog portala, videćeš da se po selima Vojvodine prodaju imanja i stanovi za 5000 evra, od banaka, na doboš.
  I neće niko da ih kupi.
  Veoma benasto, računajući ono što nam uskoro sledi - a što ćeš videti.
  Ukratko, valutni prevrat u svetu. Kako će NBS u tome da se snađe, videćemo.
  Ne znam šta da ti kažem, osim da te razumem, jer sam i ja nekada bio privatnik u Srbiji.
  I nikada više, u Srbiji.
  Sve što mogu ljudima preporučiti, što pre zatvore, manje će izgubiti.
  Jer, nije samo korona problem.
  A ova dežela i Partija navikli da lapaju. Ne možeš im objasniti da ima vremena kada se javna sredstva više ne mogu krasti. Kada je dosta.

  Oceni komentar:
  0
  2