Poreznici će u traganju za nezakonito stečenom imovinom pratiti i društvene mreže

Poreznici će u traganju za nezakonito stečenom imovinom pratiti i društvene mreže

Od 12. marta ove godine u primeni je godinama najavljivani Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu.

Na "udaru" su svi koji su u roku od tri godine stekli imovinu koja je za 150.000 evra veća od njihovih prihoda u isto vreme, a način na koji će poreznici češljati imovinu "sumnjivih" uključivaće čak i njihovo ponašanje na društvenim mrežama, saznaje "Blic".

Prema novom zakonu, proveri podležu i ljudi koji nose satove od više desetina hiljada evra i hvale se njima na društvenim mrežama, jer će inspektori ubuduće "češljati" i društvene mreže, pa bi najbogatiji trebalo da pripaze šta postavljaju na svoje Fejsbuk, Tviter, Instagram i druge naloge.

Iz Poreske uprave su objasnili kako će izgledati ta provera. 

Između ostalog, odeljenje za prethodni postupak će videti "fejs" određenog lica, "tviter", tu će videti sliku nekog skupocenog sata i onda će pokrenuti pitanje koliko taj sat vredi. On će u kontroli biti u vrednosti imovinskog poreznika. Mi vodimo računa o tome, ali da bi došli do toga odeljenje za rizike treba da kaže odeljenju za prethodni postupak da je to fizičko lice vredno pažnje Poreske uprave – rekao je nedavno medijima Miroslav Đinović, pomoćnik direktora Poreske uprave i predsednik Radne grupe za sprovođenje zakona.

Poreska uprava će praktično proveravati imovinu, njenu vrednost i poreklo, bilanse, računovodstvene izveštaje, ali i stanje računa u bankama i druge evidencije i baze.

Kada odeljenje za rizike utvrdi nesrazmeru između imovine i prihoda, to fizičko lice ide u prethodni postupak. Odeljenje za prethodni postupak ima zadatak da se pisanim ili elektronskim putem obrati svim onima koji raspolažu podacima koje nisu mogli da preuzmu, piše "Blic".

Poreska uprava trenutno ima 20 specijalizovanih službenika za primenu Zakona o poreklu imovine, a zaposlila je i oko 30 poreskih inspektora.

Registar rizika pomoći će da se napravi rang lista onih koji će se kontrolisati, objasnio je pomoćnik direktora Poreske uprave, i istakao da Poreska uprava već sada može da napravi rang listu najbogatijih građana Srbije. Dodao je i da je u toku uparivanje imovine korisnika s prihodima.

Ko će biti proveravan biće utvrđeno godišnjim smernicama koje donosi direktor Poreske uprave, koje nisu javne, ali postupak se može pokrenuti i po prijavi građana ili neke institucije.

Zakon predviđa da onaj ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu, ostaće bez tri četvrtine njene vrednosti, a ako sud utvrdi da je imovina stečena krivičnim delom, mogla bi da mu bude oduzeta celokupna nezakonito stečena imovina.

Oceni vest:
5
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan