Poskupele usluge upravnika zgrada i cene održavanja

Poskupele usluge upravnika zgrada i cene održavanja

Gradsko veće odlučilo je da poveća mesečne naknade za usluge prinudnih upravnika, koje će stanari zgrada plaćati ukoliko nisu odabrali ko će im voditi stambenu zajednicu, a poskupelo je i tekuće i investiciono održavanje zgrada.

Novi cenovnik je usvojen da bi se mesečna naknada uskladila s prosečnom neto zaradom u Novom Sadu za prethodnu godinu po podacima Republičkog zavoda za statistiku, prenosi Dnevnik.

Upravnici zgrada

Ukoliko sami nisu izabrali upravnika, Novosađani će za prinudnog morati da plate 26 dinara više nego pre, odnoso 242 dinara, ako je reč o objektu do osam stanova. Za zgrade od osam do 30 stambenih jedinica mesečna naknada je 290 dinara, u odnosu na pređašnjih 260, dok će stanari u zgradama s više od 30 stanova plaćati 339 dinara mesečno, što je poskupljenje od 36 dinara (339). Sugrađani će za garažu morati da izdvoje 48 dinara, kao i 97 za garažni boks i garažno mesto.

Tekuće održavanje

S prosečnim primanjima usklađena je i cena tekućeg održavanja zgrada, tako da će po novom cenovniku za svaki stan ili poslovni prostor u zgradi bez lifta stanari mesečno izdvajati 362 dinara umesto pređašnjih 324, dok će u objektima s liftom plaćati 472, odnosno 50 dinara više nego ranije.

Garaže

Vlasnici garaža mesečno će morati da izdvoje 218 dinara u odnosu na dosadašnjih 195, dok je ta naknada za zajedničke garaže ili garažni blok 145 dinara, što je 15 dinara više. Za samostalne delove stambenih objekata, poput prostorija u kojima su tehnički uređaji, trafostanice, skloništa i slično, naknada je 218 dinara, umesto dosadašnjih 195.

Investiciona održavanja

Investiciona održavanja, koja se plaćaju u zavisnosti od površine stana, poskupela su deset para. Umesto dosadašnjih sedam dinara, naknada za stan ili poslovni prostor u zgradi bez lifta starosti do 30 godina sada 7,1 dinar, odnosno u zgradi s liftom starosti do deset godina sada je 3,7 dinara umesto 3,6. Osim toga, s 9,1 na 9,2 dinara po kvadratu povećana je i naknada za stan ili poslovni prostor u zgradi s liftom do 30 godina.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan