Poslastičarnica "Evropa": Od prodaje sladoleda po selu, do najboljih baklava u gradu

Poslastičarnica "Evropa": Od prodaje sladoleda po selu, do najboljih baklava u gradu

Nema tog Novosađanina koji nije čuo za poslastičarnicu "Evropa". Ona zapravo za mnoge predstavlja prisećanje na detinjstvo kada se ona nekada davno nalazila na Trgu mladenaca preko puta glavne pošte.

 

Tada su učenici Ekonomske škole svoje velike i male odmore provodili upravo na ovom mestu. Nakon rušenja tog dela ulice od 2000. godine poslastičarnica "Evropa" ušuškana je u Dunavsku 6.

Za sva slatka uživanja, a posebno za sladoled u ovoj jedinstvenoj poslastičarnici s dugom tradicijom u letnjim mesecima mora da se sačeka s obzirom na to da je tamo uvek gužva.

 

 

Ovo čekanje je sasvim opravdano, jer mnogi sugrađani smatraju da je upravo sladoled u poslastičarnici "Evropa" najbolji u gradu. Oni koji ne vole ovu ledenu poslasticu, a takvih je malo, mogu da uživaju u bozi, limunadi, grčkoj i turskoj baklavi, kao i krempitama i šampitama, ali i u ukusnim tortama, koje se kako nam je vlasnik "Evrope" Ismail Redžepi rekao prave po tajnoj recepturi koja se prenosi sa kolena na koleno. Ono što poslastičarnicu krasi jeste i uvek ljubazno i nasmejano osoblje.

 

 

A još važnije je da vlasnik Redžepi u svom lokalu zapošljava mahom samohrane majke, kao i da ima specijalan ulaz bez stepenika za osobe sa invaliditetom.

U vitrini su poređane torte i kolači, a ne zna se koji je lepši od kojeg, od čoko-torte, preko moskve i plazma torte, pa sve do krempite, šampite, tulumbe, baklave i snikers-torte.

 

 

Sve ovo priliči kako kaže imenu koje nosi poslastičarnica.

- Poslastičarnica "Evropa" postoji od pre Drugog svetskog rata, a tada je vlasnik radnje bio jedan Mađar, nažalost zaboravio sam mu ime. U to vreme moj deda je radio u Češkoj kao poslastičar, a kada su Nemci "upali" u tu državu, deda je došao u Novi Sad i zajedno sa jednim drugarom otvorio poslastičarnicu "Evropa" koja se nalazila pored banke u Železničkoj ulici ( sada Trg mladenaca).  S druge strane ja sam kao desetogodišnjak došao iz Makedonije u Novi Sad, da bih ovde išao u školu, ali sam ujedno u tom periodu kod tate u Futogu (poslastičarnica kod Rize) prodavao sladoled po celom selu – priča Ismail.

 

 

 

Nakon perioda provedenog u Novom Sadu vraća se u Makedoniju, da bi tamo završio školu, jer mu je ovde bila prepreka jezik, pošto je pohađao školu u Makedoniji na turskom jeziku. Nakon osnovne škole završava ugostiteljsku gimnaziju u Makedoniji, ali su ga pred kraj školovanja kako kaže ni krivog ni dužnog izbacili, jer je navodno nakupio 33 neopravdana.

 

 

- Sećam se bilo je to 1978/79. godine u januaru, kada mi je direktor te gimnazije uručio đačku knjižicu, uz rečenicu "Idi ti lepo u Novi Sad, pa tamo pravi bozu i tulumbe". Na to sam mu odgovorio ja ću praviti boze i tulumbe, ali ti nećeš biti tada direktor škole, što se i obistinilo. Vraćam se u Novi Sad i sve do 1988. godine radim kod tate u Futogu, da bi posle toga od dede i njegovog ortaka preuzeo poslastičarnicu "Evropa" – priča sagovornik.

 

 

Kako kaže, zbog rušenja objekata u Železničkoj, dobili su lokaciju u Dunavskoj 6, ali naglašava da mu je prvobitna "Evropa" ostala u srcu, jer je tada imao toliko mušterija da nije mogao da postigne da napravi sve te silne kolače i sladolede, toliko se toga prodavalo.  

 

 

- E, tada sledi preokret, kada smo se preselili na sadašnju lokaciju, upisao sam ponovo poslastičarski zanat i dobio sam diplomu, za najboljeg poslastičara u "Božidar Adžija". To nije mala stvar, jer oduvek smatram da poslastičarsvo nije ugostiteljstvo, već da je poslastičarstvo zapravo umetnost. Treba znati napraviti pravi sladoled u svojoj radionici, a isto tako treba znati napraviti i kolače po originalnoj recepturi. Limunadu i bozu zna svako da napravi, ali kolač, teško. Upravo je to tajna u mom uspehu. Naravno od velike pomoći su mi sin i supruga, jer i oni rade zajedno sa mnom, a ćerka je udata u Poreču  – ističe naš sagovornik.

A da u njegove reči ne treba sumnjati govori i činjenica da je Ismail dobitnik mnogih nagrada i priznanica.

 

 

Ipak, ono što našeg sagovornika muči jesu razne inspekcije, jer kako kaže često mu dolaze i uvek nađu nešto, iako on veoma vodi računa kako o higijeni, tako i o ostalim dokumentima. Trenutno je u problem, jer mu je komunalna inspekcija privremeno uklonila baštu, mada je kako kaže sve papire redovno predao i unapred platio postavljanje bašte.

Autor: Ljiljana Natošević Milovanović

Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
28
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan

  pre 2079 dana i 3 sata

  Inspekicje i to maltretiranje nije nista novo, to su mojim babi i dedi radili pre 70 godina u njihovoj poslasticarnici. Sustina je da hoce da im placas reket i nece te dirati.

  Oceni komentar:
  0
  12
 • İbraim

  pre 1588 dana i 17 sati

  Poslasticarnica je bio gazda moj stric a zove se zekir zija zaboravio ime he smojo moj ti izgleda da samo u ovome svetu ziviş pisac sin zekiri ibraim oca zekiri taipa zvanog krle poslasticarnica tip:top ?????

  Oceni komentar:
  0
  0