Posle devet godina počelo suđenje "Fireru"

Posle devet godina počelo suđenje "Fireru"

Glavni pretres povodom incidenta u Domu vojske u Novom Sadu 2007. godine, kada je grupa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj napala učesnike antifašističke šetnje, počeo je danas, posle devet godina, u Višem sudu u Novom Sadu.

Iskaz je dao Nedeljko Pešić, optužen za izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti i deo oštećeinih i svedoka.

Prvooptuženi Goran Davidović nije došao, a kao razlog je navedena "bolest prvooptuženog", ali sud je ranije doneo odluku da se Davidoviću sudi u odustvu.

Optuženi Pešić je u iskazu rekao da se 7. oktobra 2007. "sasvim slučajno našao u Domu vojske", jer je policija prethodno zaustavila autobus u kojem je bio, te da se na fotografijama vidi "kako se brani od cigala koje su upućene u njegovom pravcu".

Svoje viđenje događaja dali su i svedoci Pavel Domonji i Nedim Sejdinović u svojstvu oštećenih, koji su tvrdili da su napad počeli momci iz dvorišta Doma vojske, uz bacanje kamenica i uzvikivanje parola.

Svedoci odbrane Uroš Stojanović i Radomir Dickov za koje je tužilaštvo ranije odustalo od krivičnog gonjenja, tvrdili su da su prve kamenice doletele iz kolone koja se kretala ulicom, dok je Dickov dodao da je grupa u dvorištu Doma vojske bila neformalni skup i da su bili isprovocirani. Na suđenju se na kratko pojavio i otac Gorana Davidovića koji je kratko prokomentasrisao da njegov sin nije prisutan zbog bolesti.

Nastavak glavnog pretresa je zakazan za 12. januar 2017. godine, kada će biti ispitivani ostali svedoci.

Sud nije prihvatio predlog odbrane da se kao svedoci ispitaju i dvojica učesnika incidenta Dolf Pospiš i Predrag Milovanović, zbog kako je navedeno "činjenice da su oni priznali krivicu i nagodili se sa tužilaštvom".

Njihove presude biće pročitane kao dokazni materijal u predmetu.

U oktobru prošle godine tužilaštvo je odustalo od gonjenja sedam pripadnika "Nacionalnog stroja" za incident u Domu vojske, jer su zbog toga 2007. godine već osuđeni u Prekršajnom sudu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan