Poslednja javna prezentacija GUP-a u petak na Spensu

Poslednja javna prezentacija GUP-a u petak na Spensu

Više novosadskih udruženja poziva građane da prisustvuju poslednjoj prezentaciji Generalnog urbanističkog plana (GUP) u petak, 21. januara, u 10 sati u amfiteatru Spensa, "kako bismo se usprotivili pogubnoj i preteranoj izgradnji našeg grada i pokazali da ne pristajemo da živimo u gradu po meri investitora, već da jedino pristajemo na grad po meri građana!"

Oni podsećaju da su "posle skandaloznog odlaganja usvajanja GUP-a" koji je trebalo da bude usvojen najkasnije do 31. decembra 2021. godine, a čija izrada je počela davne 2009. godine, usledile "dve sramne prezentacije GUP-a na kojima su aktivisti i građani bili vređani od strane direktora 'Urbanizma' i optuživani da žele da sačuvaju divlju gradnju na Kameničkoj adi".

Smatraju da novi GUP predviđa nastavak ubrzane i investitorske urbanizacije čije pogubnosti smo svedoci svakodneno.

Prezentovan nacrt GUP-a Novog Sada do 2030. godine

GUP: Izmeštanje nasipa, gradnja solitera na prostoru Brodogradilišta


Nestaju nam zelene površine u jeku borbe protiv klimatskih promena i aerozagađenja, zemljišta naprasno menjaju namenu, nemamo dovoljno parking mesta, restrikcije vode su veoma česta pojava – to su sve posledice urbanizacije koja uništava sve što je vredno u našem gradu. Zelene javne površine u urbanom tkivu se ukidaju, a prezentuju nam nove "parkove" na Alibegovcu, u Sadovima i na Paragovu – koji su svakako zeleni – naglašavaju ekološki aktivisti i dodaju:

Novi GUP umesto da stane na put takvom javašluku, on predviđa nastavak ovako pogubne i preterane izgradnje grada.


Kao problem posebno se izdvaja pomeranje nasipa, kako bi se omogućila izgradnja stambeno poslovnih objekta na parceli nekadašnjeg Brodogradilišta, koje je od pre par godina u vlasništvu Galensa – takozvani Novi Sad na vodi.

Izgradnju nasipa bi finansirali građani Novog Sada. Urbanisti su na prethodnim prezentacijama bezobrazno izbegavali odgovor ekonomske isplativosti ove investicije, kao i cenu nasipa. Zavlače nam ruku u džep, kako bi omogućili dalje bodaćenje već prebogatih investitora – ističu udruženja i dodaju da "ovde nije kraj, tu je i most; i to preko Šodroša, staništa za preko 200 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta i mesta na kom hiljade Novosađana svakodnevno odmara i provodi vreme sa svojim porodicama".

Oni upozoravaju da bi izgradnja ovog mosta smanjila cenu nekretnina i dramatično narušila kvalitet života i zdravlje naših sugrađana i sugrađanki koji žive na Bulevaru Evrope.

Izgradnjom mosta ne dobijamo rasterećenje saobraćaja, već autoput ispred naših prozora – zaključuju oni i pozivaju Novosađane da svi zajedno stanu u odbranu grada, "kako bismo osujetili namere novosadskih vlasti i urbanista u daljem urbicidu i ekocidu".

PROČITAJTE JOŠ:

EKOLOŠKI FRONT: Da li su Novosađani dobrodošli na Javnu prezentaciju GUP-a?

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Prolaznik iz BG

  pre 165 dana i 18 sati

  Ne živim u Novom Sadu ali ga često posećujem zbog posla. Kada zavešim obaveze ne odem kući nego lepo parkiram auto na parkingu prenočišta dvorište, obujem patike i krenem u dugačke šetnje gradom i okolini. Ponekad idem gradskim prevozom ali nikada taksijem i autom. Grad je još uvek po meri gradjana, u svakom slučaju po meri turista kao ja. U Beogradu te šetnje ja ne mogu da obavim,previše saobraćaja, previše zagadjeno, previše negativne energije.Imate moju punu podršku u borbi protiv investitora

  Oceni komentar:
  1
  3