"Pošta" planira da potroši šest puta više na struju, da li su u pitanju "skrivene subvencije"?

"Pošta" planira da potroši šest puta više na struju, da li su u pitanju "skrivene subvencije"?

JP "Pošta Srbije" namerava da za struju za naredne tri godine (2023, 2024. i 2025.) izdvoji 14,2 milijarde dinara što je oko šest puta više nego što su bila izdvajanja za prethodni trogodišnji period.

Ekonomisti sa kojima je "Nova ekonomija" razgovarala navode da bi kupovina struje po ovoj ceni bila čudna, kao i da budi sumnju da se na ovaj način spašava EPS i da mogu da budu u pitanju skrivene subvencije.

U toku 2019, 2020. i 2021. godine "Pošta" je potrošila 2,38 milijardi dinara za struju, pokazuju finansijski izveštaji. Dakle, šest puta manje nego što sada planira da utroši za naredni period.

Iako je Vlada preporučila da EPS sa privredom sklopi ugovore po ceni od 95 evra po megavat-satu, Pošta očekuje da ću struju plaćati tri puta više – 317 evra. 

Ovo javno preduzeće je u julu izmenilo svoj plan javnih nabavki pa po novom planira da potroši 14,2 milijarde dinara umesto prvobitno planiranih 5,6 milijardi dinara.

Takođe, ugovor koji je 2019. godine Pošta zaključila sa EPS-om (na period do tri godine) bio je vredan 2,05 milijarde dinara bez PDV-a.

Kako je došlo do izmena?

Izvori Nove ekonomije dodaju da je uprava Pošte uputila nadzornom odboru zahtev za odobrenje nabavke po ceni od 37,2 dinara po kilovat-satu, odnosno 317 evra po megavat-satu. Poređenja radi, Vlada je preporučila da EPS-u da sa privredom sklopi ugovore po ceni od 95 evra po megavat-satu. Prema prvobitnim planovima, Pošta nije nameravala da struju plaća čak 14 milijarde već 5,6 milijardi. Do promena je došlo u poslednjoj verziji ovog plana, koja je objavljena sredinom jula.

Više Poštinog novca u EPS-u

Ekonomista Goran Radosavljević navodi za Novu ekonomiju da to što Pošta planira da kupi električnu energiju po jediničnoj ceni od čak 317 evra po megavat-satu "čudna po nekoliko osnova". 

Prvo, sama planirana cena je veoma visoka, uzimajući u obzir preporuku Vlade Srbije od 30. avgusta 2022. godine po kojoj se preporučuje EPS da električnu energiju prodaje kupcima po ceni od 95 evra po megavat-satu. Postavlja se pitanje, zašto Pošte Srbije ne kupuju električnu energiju od EPS po ovoj ceni, već planiraju cenu koja je više od tri puta veća – navodi Radosavljević.

Radosavljević navodi da su planirani rashodi po osnovu potrošnje čak šest puta veći od realizacije u prethodnom trogodišnjem periodu (u periodu od 2019. do 2021. rashodi po osnovu potrošnje iznosili su oko 2,38 milijardi dinara, dok je prosečna cena bila 57 evra za megavat-sat). 

Ekonomisti sa kojima je Nova ekonomija nezvanično razgovarala kažu da se čak i uz drastično povećanje cene električne energije i potrošnje teško dobacuje do ovog planiranog iznosa, što budi sumnju da se na ovaj način spašava EPS. 

Pošta Srbije do objavljivanja teksta nije odgovorila na pitanja Nove ekonomije da obrazloži zašto planira višestruko veća izdvajanja za struju u odnosu na prethodni period. 


Šta je sa merama štednje u Pošti?

Radosavljević navodi da je potrošnja koja se planira za sledeće tri godine na sličnom nivou kao prethodne tri godine, pa se postavlja pitanje i šta je sa merema štednje u tom javnom preduzeću. 

"Dakle, povećanje rashoda nije rezultat povećanja potrošnje, jer je ona na sličnom nivou".

Povećanje rashoda jednim delom jeste opravdano rastom cena struje, ali oni ne mogu biti 14 milijardi dinara, koliko Pošta planira da potroši, objašnjava Radosavljević.

Povećanje od čak šest puta u ovom trenutku nema opravdanje – naglašava ekonomista. 

On navodi da bi opravdanje za ovu cenu moglo bi da se nađe u lošem upravljanju EPS-u u prethodnih deset godina, "kao i enormnom kriminalu i korupciji koji su praćeni pljačkom velike količine para iz EPS, doveli, u decembru 2021. godine, do potpunog kraha EPS-a".

EPS trenutno kupuje oko 20 odsto struje na tržištu po ceni koja dostiže i preko 500 evra po megavat-satu – ističe Radosavljević i dodaje da su na taj način su veštački stvoreni gubici u EPS koji se mere milijardama evra. 

On smatra da kupovina struje od EPS-a po nekoliko puta većoj ceni od one koja je za komercijane kupce preporučena od strane Vlade Srbije može da znači prelivanje para iz profitabilne Pošte Srbije u EPS koji je gubitaš, to jest prikrivena subvencija EPS-u".

Inače, Pošta je u utorak među prvima objavila odluku o merama za smanjenje potrošnje električne energije i isključivanje dekorativne rasvete, organizovanje rada tako da se obavlja na dnevnom svetlu, isključivanje računara, monitora, zabranu korišćenja električne energije u privatne svrhe. 

Kako je Pošta došla do šest puta veće cene struje, pročitaje na sajtu "Nova ekonomija".

Izvor: Nova ekonomija

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan